VIDEO Ion Chicu: Nu are dreptul Prim-ministru, de la înălțime funcției sale, să amenințe judecătorii

Ion Chicu consideră că nu are dreptul Prim-ministru, de la înălțime funcției sale, să amenințe judecătorii.

Cel mai grav este că premierul a amenințat judecători de la Curtea de Apel pe un caz care-l vizează personal (conduce CSE, care a adoptat decizia scandaloasă) Prim-ministru care amenință judecătorii, trebuie să răspundă pentru asta, ori el prin aceasta, distruge statul. Mai ales, că recidivează, mai declară Ion Chicu în cadrul unei emisiuni tv.

“Toți cei care au fost implicați în sechestrarea procurorului general Alexandr Stoianoglo, vor fi pedepsiți penal”, spune fostul premier Ion Chicu. El susține că acum în Moldova este “capturată justiția”, iar “Alexandr Stoianoglo este procurorul general în funcție”.

Viktor Orban consideră real planul apărut în presă despre intenţia Bruxellesului de a sabota economia Ungariei

Premierul ungar Viktor Orban a declarat, într-un interviu publicat marţi de săptămânalul francez Le Point, că a propus un compromis pentru deblocarea ajutorului financiar al UE pentru Ucraina, dar iniţiativa sa nu a fost bine primită la Bruxelles, care i-a răspuns printr-un “şantaj”, referindu-se la un articol din Financial Times care descrie un plan european de a sabota economia Ungariei dacă aceasta nu acceptă sprijinul pentru Ucraina în forma deja cerută de Comisia Europeană, plan pe care aceasta din urmă l-a negat, dar pe care liderul de la Budapesta îl consideră autentic, relatează agenţiile Reuters, France Presse şi MTI.

Comisia Europeană a cerut un ajutor financiar de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina însumat pe următorii patru ani şi care să fie oferit Kievului din bugetul UE, ajutor pe care Viktor Orban l-a blocat prin veto la summitul european din decembrie, un nou summit special în acest scop urmând să se desfăşoare joi.

În urma negocierilor desfăşurate între timp, premierul ungar a confirmat acum în interviul pentru Le Point că a acceptat ca acest ajutor să fie oferit Kievului din bugetul UE, ceea ce iniţial el refuzase, dar a propus drept compromis acordarea acestei finanţări pe bază anuală, adică liderii europeni să decidă în fiecare an în unanimitate asupra ajutorului pe care-l oferă Ucrainei, nu să ia acum o hotărâre pentru următorii patru ani şi care în acest timp să nu mai poată fi revizuită.

“Ungaria este pregătită să participe la o soluţie a celor 27 (de state ale UE) dacă se garantează că vom decide în fiecare an să trimitem sau nu aceşti bani. Iar această decizie anuală trebuie să aibă aceeaşi bază legală ca astăzi: trebuie să fie unanimă”, a precizat Orban.

Întrebat despre cum a fost primită propunerea sa, el a răspuns: “Dacă am înţeles bine, Financial Times a publicat … răspunsul, care numai pozitiv nu a fost”. Premierul ungar s-a referit astfel la articolul acestei publicaţii care prezintă un document ce descrie un plan secret al Bruxellesului de a sabota economia Ungariei prin tăierea din nou a oricărei finanţări europene şi provocarea unei prăbuşiri a încrederii investitorilor.

Comisia Europeană a negat existenţa unui plan de acest fel şi a afirmat că documentul din Financial Times este o “notă explicativă” care descrie starea actuală a economiei ungare şi nu reflectă stadiul negocierilor asupra revizuirii bugetului UE pentru includerea în acesta şi a ajutorului pentru Ucraina.

Dar Orban nu crede în sinceritatea acestei declaraţii a Comisiei. “Nu mai suntem copii de grădiniţă”, a răspuns el pentru Le Point. “Dacă Financial Times publică un document care detaliază scenariul unei blocade financiare asupra Ungariei şi al unui şantaj la adresa noastră, atunci acesta cu siguranţă există”, argumentează premierul ungar.

“Bruxellesul duce de mulţi ani un război ideologic contra Ungariei şi nu încetează să ne şantajeze. Acum avem şi documentele care o demonstrează”, a mai spus Orban, într-o reacţie separată, pe Facebook. “Vom apăra interesele Ungariei. Nu ne vom lăsa şantajaţi”, a adăugat el.

Potrivit lui Orban, orice guvern al unui stat UE care nu se aliniază poziţiei Comisiei Europene cu privire la chestiuni precum războiul din Ucraina, migraţie sau problema LGBTI este şantajat de “imperialiştii de la Bruxelles” prin invocarea acuzaţiei generice de încălcare a statului de drept.

Întrebat în interviul din Le Point despre protestele agricultorilor europeni, afectaţi de importurile urcrainene, Orban a spus că “aceasta arată cât de mult a devenit Ucraina o problemă gravă pentru Europa, independent de război”.

“Trebuie să fim prudenţi, întrucât Ucraina este o ţară imensă”, iar aderarea acesteia la UE “va avea un impact enorm, dezastruos asupra economiile europene, mai ales în sectorul agricol”, a avertizat Orban, care a cerut Comisiei Europene “să apere interesele europene în faţa ucrainenilor, nu invers”.

El a deplâns şi “singurătatea” Ungariei în interiorul UE, unde celelalte 26 de state membre “cred în continuare că există o soluţie militară” în războiul ruso-ucrainean.

Acuzând încălcări ale statului de drept, Comisia Europeană a blocat în decembrie 2022 toate fondurile europene ce revin Ungariei, inclusiv pe cele din planul de relansare post-pandemie.

În timp ce negocia cu Orban ridicarea veto-ului acestuia faţă de un ajutor financiar european de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, Comisia Europeană a deblocat în decembrie 10,2 miliarde de euro din fondurile de coeziune pentru Ungaria, plus 920 de milioane de euro din planul european REPowerEU, dar alte fonduri europene (de coeziune şi pentru planul de redresare post-pandemie) de peste 21 de miliarde de euro rămân în continuare îngheţate.

În acest timp, Viktor Orban cere deblocarea tuturor fondurilor europene, despre care afirmă că i-au fost retrase ţării sale abuziv din motive politice de către Comisia Europeană, care dezaprobă orientarea conservatoare a guvernului său.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat în urmă cu două săptămâni că Bruxellesul nu va debloca Ungariei noi fonduri europene dacă guvernul lui Viktor Orban nu răspunde favorabil cererilor Comisiei Europene privind drepturile membrilor comunităţii LGBTI, dreptul de azil pentru migranţi şi libertatea academică.

Ion Chicu: Am atras atenția diplomatului german despre compromiterea reformei justiției pe care PAS o utilizează pentru capturarea politică a acestui sistem

Ion Chicu, președintele PDCM și Fadei Nagacevschi, vicepreședinte, a avut astăzi o întrevedere cu Excelența Sa, Margret Uebber, Ambasadoarea Republicii Federale Germania în Republica Moldova.

În cadrul întrevederii, fostul Prim-ministru, Ion Chicu, a adus mulțumiri diplomatului german pentru suportul acordat de Germania Republicii Moldova, de-a lungul anilor. Nu în ultimul rând, am mulțumit Excelenței Sale pentru ajutorul oferit de Germania în timpul crizei pandemice din 2020-2021. 

Totodată, ca și în cazul întâlnirilor de săptămâna aceasta cu alți ambasadori europeni, am prezentat diplomatului german opinia noastră despre situația social-economică și politică în Republica Moldova. 

În mod special, am exprimat îngrijorările pe care le avem în legătură cu încălcarea sistematică de către guvernarea de la Chișinău a Constituției țării, a legislației electorale și a celor mai elementare norme democratice și drepturi fundamentale ale omului în țara noastră, inclusiv dreptul de a fi ales, dreptul la libera exprimare, etc., se spune într-un comunicate de presă a PDCM.

Am atras atenția Dnei Ambasador asupra multiplelor abuzuri și ilegalități comise de guvernare în cadrul recentelor alegeri locale, inclusiv scoaterea abuzivă de către CSE din cursa electorală a mii de candidați din partea unui partid, admiterea la alegeri a candidaților PAS cu interdicții legale de a candida, etc. Am comunicat diplomatului german opinia noastră, că perpetuarea acestor abuzuri din partea unui partid presupus pro-european, va avea ca efect compromiterea parcursului european al acestui stat. 

Am atras atenția interlocutorului nostru și la compromiterea reformei justiției, pe care PAS o utilizează pentru capturarea politică a acestui sistem, despre corupția și lipsa de transparență în utilizarea banilor publici, pe fondul creșterii enorme a datoriei de stat. 

Am ținut să aflăm și opinia Ambasadorului Germaniei vis-a-vis de declarațiile cu caracter de șantaj ale conducătorilor actuali ai statului, privind alocarea suportului european localităților țării, în funcție de opțiunea electorală a locuitorilor la recentele alegeri locale, transmite Ion Chicu.

Dna Ambasador a comunicat că aceste proiecte în Republica Moldova vor fi implementate fără discriminare, iar condiția principală a partenerilor europeni este ca mijloacele alocate de ei să fie utilizate în mod transparent, eficient și spre binele cetățenilor din Republica Moldova.

În final, am adus sincere urări de bine pentru poporul Germaniei în anul nou 2024, exprimând recunoștința pentru suportul acordat de această țară Republicii Moldova!

Iurie Mărgineanu: Textul acestei hotărâri va deveni începutul și conținutul unui rechizitoriu pentru conducerea CSE-ului.

“O grupare criminală finanțată din est distruge statul” (vorba așa-zisului prim-ministru). Iar o altă grupare criminală finanțată din banii publici distruge statul dinăuntru, declară avocatul și profesorul universitar, Iurie Mărgineanu.

Ieri, Curtea de Apel Chișinău a emis o hotărâre care a bulversat bomondul politic de pe malurile Bâcului.

Curtea de Apel a examinat contestarea partidului Șansa, exclus din scrutinul electoral prin dispoziția așa-numitei CSE. Măcar că, în viziunea mea, CA a emis o Hotărâre (așa numita Solomonovo Reșenie), făcând dreptate parțial.

Prin Hotărârea CA s-a dispus anularea dispoziției CSE nr. 92 din 3 noiembrie 2023, tratând această dispoziția ca pe un act administrativ normativ. Aici, chiar vreau să explic: înțeleg pe deplin CA, deoarece tratarea ca act administrativ normativ a reieșit nu din propria dorință, ci din încheierea CSJ, care a stabilit competența instanței de apel de judecare ca instanță de prim grad în conflictul dat. Curtea Supremă de Justiție prin încheierea sa din 4.11.23, determinând competența CSJ, a stabilit prin încheierea sa că actul contestat este un act administrativ normativ. Corespunzător, de aici și rezultă abordarea respectivă: CA nu putea să trateze diferit acest act administrativ.

Curtea de Apel anulând acest act administrativ buclucaș a bulversat politicul. Așa numitul prim-ministru a ieșit cu declarații neconstituționale și contrare principiului separării puterilor în stat, declarând că Hotărârea CA Chișinău este una ilegală și mai că nu este finanțată din afara țării.

Domnule prim-ministru, așa este într-un stat civilizat justiția, chiar de nu vă place se execută. Voi v-ați deprins să faceți ce doriți și să nu duceți nicio răspundere, dar asta nu este stat de drept ci…..

Mai bine ați da afară persoanele care v-au făcut o defavoare când v-au sfătuit să emiteți așa o dispoziție prin CSE, care încalcă drepturile la zece mii de oameni. Credeți cumva că nu veți duce responsabilitate pentru aceste hotărâri…?!

Am citit cu atenție hotărârea Curții de Apel. Ce pot să vă spun, bravo domnilor judecători! M-ați convins! O hotărâre foarte bine motivată, cu trimitere la jurisprudența Curții Constituționale RM și la cea internațională, inclusiv la practica CEDO și la avizele Comisiei de la Veneția.

Textul acestei hotărâri, sper cu tot dinadinsul, va deveni începutul și conținutul unui rechizitoriu pentru conducerea CSE-ului.

Acum sperăm că membrii Curții Supreme de Justiție, măcar că sunt numiți temporar pe criterii politice, se gândesc la viitorul lor profesional.

Domnilor judecători, așteptați avizul Comisie de la Veneția care va veni iaca-iaca și vă veți convinge că atitudinea atât a Comisiei, cât și a Uniunii Europene față de gruparea galbenă este determinată.

Ceea ce a făcut CSE-ul, din punct de vedere istoric echivalează cu epurările în masă realizate de către „Troika”. Acest vestit organ anula colectiv drepturile fundamentale ale omului. Să vezi și să nu crezi… Peste 80 ani dai peste același organ numit puțin diferit. Aceeași anulare colectivă a drepturilor fundamentale consacrate de Constituție.

Domnilor, voi vreți în Europa sau în Coreea de Nord? Sau poate ne întoarceți în anii NKVD-ului.

De ce taci, CSM-ule reformat?, se mai întreabă profesorul universitar, Iurie Mărgineanu.

Consiliul Superior al Magistraturii se arată îngrijorat de declarațiile Prim-ministrului Republicii Moldova

Consiliul Superior al Magistraturii se arată îngrijorat de declarațiile Prim-ministrului Republicii Moldova, în care a menționat numele judecătorilor din completul de judecată care au emis Hotărârea Curții de Apel Chișinău din 12.12.2023 în cauza civilă la acțiunea depusă de P.P. ”Șansa” către Comisia Situații Excepționale cu privire la anularea dispoziției nr. 92 din 03.11.2023.

Astfel, în data de 13.12.2023, în debutul ședinței Guvernului Republicii Moldova, Prim-ministrul Republicii Moldova a dat citire numelor judecătorilor care făceau parte din completul de judecători, care au pronunțat Hotărârea Curții de Apel Chișinău, declarând că aceste persoane ar fi pus în primejdie securitatea și siguranța țării, precum și au ignorat probele prezentate de o parte în proces.

Consiliul Superior al Magistraturii subliniază că, Hotărârea Curții de Apel Chișinău a fost pronunțată în cadrul unei cauze care s-a aflat pe rolul instanțelor de judecată începând cu data de 4 noiembrie 2023. Ședințele completului de judecată au fost desfășurate în conformitate cu legislația în vigoare și fiecărei părți în proces i-au fost asigurate drepturile procesuale.

La moment, Hotărârea Curții de Apel Chișinău din 12.12.2023 nu este irevocabilă, aceasta deja fiind plasată în mediul online. Părțile sunt în drept să o conteste la Curtea Supremă de Justiție, care și se va pronunța asupra legalității actului contestat.

Consiliul Superior al Magistraturii subliniază că independența sistemului judiciar constituie fundamentul statului de drept și este esențială pentru funcționarea democrației și respectarea drepturilor omului. Puterea judecătorească se exercită numai prin instanţa judecătorească în persoana judecătorului, unicul purtător al acestei puteri. Judecătorul este persoana învestită constituţional cu atribuţii de înfăptuire a justiţiei, pe care le execută în baza legii. Judecătorii instanţelor judecătoreşti sunt independenţi, imparţiali şi inamovibili şi se supun numai legii.

Consiliul Superior al Magistraturii menționează că orice parte a unui proces de judecată este în drept să utilizeze căile de atac, după caz, să se expună public asupra argumentelor care au fost puse la baza unei decizii concrete. Cu toate acestea, divulgarea numelor judecătorilor din cadrul completului de judecată combinată cu acuzații cu privire la ignorarea unor probe importante poate fi tratată drept o formă de presiune inadmisibilă asupra judecătorilor.

Iurie Mărgineanu: Textul acestei hotărâri va deveni începutul și conținutul unui rechizitoriu pentru conducerea CSE-ului.

Numărul cazurilor de tuse convulsivă crește alarmant în Republica Moldova

Numărul de bolnavi care au tuse convulsivă s-a majorat de 95 de ori în primele 11 luni ale anului 2023 comparativ cu perioada similară a anului trecut, a declarat pentru Radio Moldova șeful secției supravegherea epidemiologică a bolilor prevenibile prin vaccinare, Veaceslav Guțu.

Potrivit reprezentantului Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, dacă anul trecut au fost doar 3 cazuri de îmbolnăvire cu tuse convulsivă, anul acesta sunt 285 de persoane bolnave, transmite Radio Moldova.

Doar în luna noiembrie au fost depistate 54 de cazuri. Veaceslav Guțu a mai subliniat că majoritatea cazurilor de pertussis au fost înregistrate în rândul copiilor nevaccinați.

„Tusea convulsivă apare în primul rând la copii nevaccinați. Imunizarea este recomandată pentru copii de la vârsta de 2 luni, pe urmă la 4 luni și 6 luni. Tusea convulsivă poate duce și la cazuri letale. Principalele complicații sunt: febra, pneumonia. În unele cazuri, copilul atât de des tușește încât nu reușește să respire”, a spus Veaceslav Guțu.

Medicul epidemiolog a mai adăugat că din aceste 285 de cazuri, 272 au fost înregistrate în rândul copiilor, iar o treime din toți bolnavii care suferă din cauza tusei convulsive sunt copii de până la 2 ani. În primele 11 luni ale anului 2021 au fost înregistrate 5 cazuri de tusea convulsivă.

Echipa de juriști a PDCM va depune săptămâna aceasta două sesizări la Procuratura Generală

Ion Chicu anunță că echipa de juriști a PDCM va depune săptămâna aceasta două sesizări la Procuratura Generală – una pe amenințările de astăzi ale premierului Recean în adresa judecătorilor Curții de Apel. Alta – pe șantajul electoral al Maiei Sandu în privința alegătorilor, declară fostul Prim-ministru, Ion Chicu.

Potrivit lui, dacă printre juriștii profesioniști din Republica Moldova a mai rămas vreunul adept al PAS-ului, îl rog să le explice acestor descreierați, care vor fi consecințele pentru Republica Moldova și bugetul de stat a acțiunilor și declarațiilor pe care le fac Recean, Sandu și restul.

Vom avea de plătit enorm pentru ceea ce fac ei.

Dar, vreau să-i avertizez – toate aceste costuri financiare vor fi suportate de această gașcă de analfabeți corupți.

Echipa de juriști a PDCM va depune săptămâna aceasta două sesizări la Procuratura Generală – una pe amenințările de astăzi ale premierului Recean în adresa judecătorilor Curții de Apel. Alta – pe șantajul electoral al Maiei Sandu în privința alegătorilor, care nu vor alege primari din partea partidului ei, mai declară președintele PDCM, Ion Chicu.

Amenințările de astăzi ale premierului Recean în adresa judecătorilor Curții de Apel

Alexei Buzu: Cei care au introdus date eronate, vor fi OBLIGAŢI să întoarcă banii statului

Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale a declarat că cetăţenii care nu vor declara datele corecte în sistem, vor fi obligaţi să întoarcă banii statului. Acesta a spus în cadrul unei emisiuni Clubului de Presă al Școlii de Jurnalism din Moldova.

Ministrul a menţionat că în acest an s-au fortificat mecanismele de anti-fraudă. În plus, potrivit ministrului, anul acesta va scădea numărul cetățenilor cărora li se va atribui categoria de vulnerabilitate extremă și foarte mare, față de anul trecut, anunță Publika.md.

“Noi în acest an am fortificat mecanismele de anti-fraudă, toţi solicitanţii din sistem au declarat pe propria răspundere că toate datele pe care le-au declarat sunt veridifice şi în cazul în care noi vom depista că ele nu sunt corecte, toţi solicitanţii care nu au declarat datele corecte vor fi obligați să întoarcă compensaţia statului. Prin proces de judecată. Practic completarea cererii este un contract”, a precizat Buzu.

Amintim că, Guvernul Republicii Moldova a stabilit 7 categorii de vulnerabilitate, pentru achitarea compensațiilor la factură în acest sezon rece.

Totodată, mai amintim că cetățenii Republicii Moldova mai au timp să depună cererea online până pe 25 noiembrie curent, pentru a beneficia de compensații inclusiv pentru luna noiembrie. Cererea va putea fi depusă și după 25 noiembrie, însă compensațiile vor fi acordate începând cu luna următoare.

Ucraina se confruntă cu o criză energetică în urma bombardamentelor rusești

Ucraina se confruntă cu o criză energetică în urma bombardamentelor rusești

Operatorul rețelei naționale de electricitate din Ucraina, Ukrenergo, a anunțat joi că rețeaua se află într-o situație „dificilă”, fiind serios afectată de bombardamentele rusești, ceea ce a adus Ucraina în situația în care trebuie să importe electricitate, relatează Digi24.ro.

„Astăzi, consumul de electricitate continuă să crească, iar sistemul energetic este în deficit”, a informat Ukrenergo pe într-o postare pe Telegram.

Miercuri, Ucraina a fost nevoită să recurgă la „asistență de urgență” din partea a trei țări vecine: România, Slovacia și Polonia, a mai precizat Ukrenergo.

Președintele ucrainean, Volodimr Zelenski, a declarat la începutul lunii octombrie că Rusia va încerca să „distrugă” sistemul de electricitate al țării sale în această iarnă. Pentru a contracara această amenințare, Kievul le cere aliaților săi occidentali noi sisteme de apărare aeriană.

Lanțul scumpirilor continuă – Moldtelecom crește semnificativ prețul abonamentului

Lanțul scumpirilor continuă. De această dată, compania de stat Moldtelecom crește semnificativ prețul abonamentului pentru telefonia fixă, de la 24 la 40 de lei pe lună.

În prezent, abonații Moldtelecom plătesc 24 de lei pentru abonamentul standard de telefonie fixă (300 de minute).

Pentru abonamentul Econom (200 de minute) tariful constituie 6 lei, la fel este și abonamentul cu înlesniri (700 de minute) – 6 lei.

La noul preț de 40 de lei, din ianuarie, abonații vor avea minute nelimitate în rețeaua Moldtelecom.

DNA i-a reținut pe șeful Vămii Sculeni pentru luare de mită

Procurorii DNA, Serviciul teritorial Iași, fac percheziții, miercuri dimineață, la Vama Sculeni.

    • Au fost percheziții miercuri dimineață la Vama Sculeni, dar și în locuințele mai multor polițiști de frontieră. Aceștia sunt acuzaţi că luau mită de la şoferi pentru a nu controla maşinile de marfă care veneau din Republica Moldova.
    • Mai multe persoane au fost aduse, miercuri, la audieri la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi. Este vorba de un dosar privind fapte de corupţie la Vama Sculeni.
    • Potrivit unor surse citate de Agerpres, sunt doi poliţişti de frontieră care au fost aduşi din Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni. La audieri urmează să fie aduse şi alte persoane, printre ele fiind doi poliţişti de frontieră aflaţi în timpul liber.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, comise de către funcționari publici în legătură exercitarea atribuțiilor de serviciu, în cursul anului 2023. În cursul zilei de 22 noiembrie 2023, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții în 7 locații situate pe raza județului Iași, din care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice”, precizează DNA.

Conform informațiilor G4Media, este vorba de un dosar de mită pentru a lăsa mașinile să treacă frontiera fără a fi controlate.

„În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea Inspectoratului de Jandarmi Județean Iași. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, mai precizează DNA.

DNA i-a reținut pe șeful Vămii Sculeni pentru luare de mită

În urma perchezițiilor efectuate de polițiști și procurori, au fost reținuți șeful vămii Sculeni, Cristian Mâncaș, pentru nouă infracțiuni de luare de mită, dar și agenții de poliție Gabriel Alexandru Bertea pentru luare de mită, dare de mită și complicitate de luare de mită, și Iulian Teofil Baciu, pentru luare de mită și dare de mită. Ultimii doi lucrau de asemenea în cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, județul Iași.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 07 iulie – 08 noiembrie 2023, inculpații Mancaș Cristian, Bertea Gabriel-Alexandru și Baciu Iulian-Teofil, în calitățile menționate mai sus, în mod repetat, ar fi pretins și primit, direct sau prin intermediari, sume de bani (până la 700 euro), necuantificate până în prezent, de la persoane care efectuau activități de transport de mărfuri dinspre Republica Moldova în țări ale Uniunii Europene.

În schimbul banilor primiți cu titlu de mită, cei trei polițiști de frontieră și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu în sensul că ar fi favorizat trecerea coletelor respective fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea dispozițiilor referitoare la transportul peste graniță a anumitor cantități de mărfuri/produse accizabile.

În același context, inculpatul Mancaș Cristian, în calitate de șef al Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, ar fi pretins și primit de la o parte dintre subordonații săi sume de bani necuantificate până în prezent, pentru a „închide ochii” la „mercurialul” sumelor de bani percepute cu titlu de mită de către polițiștii din subordinea sa persoanelor care tranzitau punctul de trecere a frontierei, menționat mai sus.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

„La data de 23 noiembrie 2023, cei trei inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului Iași cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. În cauză se mai efectuează acte de urmărire penală și față de alte 24 de persoane (agenți ai poliției de frontieră, vameși și persoane fizice). În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași. Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se precizează în comunicatul DNA.

 

BREAKING: Alte șase persoane deferite justiției pentru cauzarea BEM un prejudiciu de 11 milioane lei

Procuratura Anticorupție anunță despre finalizarea urmăririi penale și remitere în instanța de judecată pentru examinare în fond, a două cauze penale de învinuire a șase persoane, pentru spălarea banilor în proporții deosebit de mari și escrocherie în proporții mari, acțiuni soldate cu cauzarea prejudiciului material estimat la 11 milioane lei, (art. 190 alin.(5), art. 243 alin.(3) lit.b) din Cod penal). Cinci persoane implicate fiind deferite justiției anterior.

Urmărirea penală în ambele cazuri a fost disjunsă în septembrie 2023, din cauza penală pornită în martie 2013, de către Procuratura Generală în baza autosesizării. Ulterior, la aceasta au fost conexate și alte cauze penale pornite de Centrul Național Anticorupție, urmărirea penală fiind efectuată sub conducerea Procuraturii Anticorupție.

În rezultatul efectuării urmăririi penale, s-a stabilit că, un administrator și fondator al unei companii, acționănd în complicitate cu un grup de persoane, dobîndind prin înșelăciune de la „Banca de Economii” SA un credit în mărime de 42 500 000 lei, care, atât în perioada administrării acestuia, dar şi la expirarea termenului de rambursare, nu a fost restituit, astfel instituției financiare fiindu-i cauzat un prejudiciu în proporții deosebit de mari.

Ulterior, persoanele vizate supra, acționând în complicitate și având scopul sustragerii bunurilor altei persoane prin inducere în eroare, au dobândind în perioada lunii decembrie 2011, de la „Banca de Economii” SA, mijloace bănești în sumă de 4 400 000 lei, care, în scopul tăinuirii și deghizării originii sale ilicite, au fost transferați în adresa mai multor companii.

Doar unul din cei șase învinuiți a recunoscut vina, iar cauzele penale au fost trimise pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Dacă vor fi găsiți culpabili de comiterea acestor infracțiuni, ei riscă închisoare de până la 12 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani (în cazul art. 190 alin.(5) din Cod penal), amendă de la 92 500 la 167 500 lei sau cu închisoare de la 2 la 6 ani (în cazul art. 238 din Cod penal) și închisoare de la 5 la 10 ani, cu amendă, aplicată persoanei juridice, în mărime de 650 000 la 800 000 lei sau cu lichidarea persoanei juridice (în cazul art. 243 alin.(3) lit.b) din Cod penal).

Totodată, în scopul garantării executării pedepsei amenzii, recuperării prejudiciului și eventualei confiscări speciale a fost aplicat sechestru asupra bunurilor în limita sumei de 1 144 000 lei, deținute cu drept de proprietate de către unul dintre învinuiți.

Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

Natalia Morari: Dragă presă liberă, dragi ONG-uri care erați tare vocali pe timpuri, faceți și acum exact ceea ce făceați pe atunci

Pe timpuri, Igor Dodon era blestamat când își făcea apariția cu copiii în spațiu public.

Și el asta o făcea cu proprii săi copii, nu luați pentru câteva minute ca să apară în imagini video de umanizare a chipului ce nu mai poate fi umanizat, declară Natalia Morari în cadrul emisiunii Morari NEWS.

Dragă presă liberă, dragi ONG-uri care erați tare vocali pe timpurile foștilor conducători de țară, vă cerem să faceți și acum exact ceea ce făceați pe timpuri. Exact asta să faceți, nimic mai mult, deoarece ei pe noi ne mușcă, iar acum nu ne este foarte clar – cine de la cine a învățat să muște – doamna de la câine sau mai degrabă cățelul de la doamnă?

Gura perdantului adevăr vorbește!, mai spune Natalia Morari.

Ion Ceban prezintă mai multe act de vandalism în diferite sectoare ale Capitalei

Act de vandalism în mai multe locaţii din Capitală. Persoane necunoscute au răsturnat şi stricat mai multe bănci de pe aleile din diverse sectoare ale Capitalei.

Despre aceasta a anunţat primarul Ion Ceban, pe pagina de facebook.

Oamenii legii urmează să identifice făptaşii.

“În această noapte mobilierul din mai multe locații ale sectoarelor au fost vandalizate. Amintim că la toate obiectivele sunt instalate camere de supraveghere. În curând vom ridica video și le vom face public. La fața locului de către responsabilii preturilor este așteptată poliția”, a menţionat Ion Ceban.

Veaceslav Ioniță explică de ce protestează agricultorii?

Veaceslav Ioniță explică de ce protestează agricultorii? Deoarece prețurile la producția agricolă în acest an a scăzut de două ori, față de anul trecut. De la 28% la porumb, până la 53,7% la floarea soarelui.

Priviți cu atenție evoluția prețului la grâu, care costă astăzi 2,55 lei/kg similar cu anul 2019.

Veaceslav Ioniță atenționează cu cât au crescut din 2019 costurile de producție și veți înțelege toată drama prin care trec acum agricultorii.

Ar putea fi o imagine cu text care spune „Scăderea prețului la produsele agricole în anul 2023 față de anul 2022 (în paranteză prețurile lei/kg) Florarea soarelui (12,98/6,02) RapiÈa (13,0/6,2) Secară (4,47/2,39) 53,7% Grâu (4,45/2,55) 53,0% 46,5% Porumb (4,40/3,17) 42,6% 0,0% 10,0% 28,0% 20,0% 30,0% 4,50 40,0% Prețul mediu la Grâu, lei/kg 4,00 50,0% 60,0% 3,50 4,45 3,00 4,13 4,42 2,50 2,43 3,31 3,95 3,01 3,88 2,00 2,17 2,51 2,27 2,51 1,50 3,26 1,00 0,50 2,55 0,00 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 Sursa: Biroul Național Statistică, Preturile indicii preturilor vanzare agricole pe Produse agricole, Ani, Trimestre și Unitatea de masura 2022 2023 productiei”

Fertilizanții de atunci sau scumpit de 4 ori, costurile cu forța de muncă a crescut de 1,7 ori, motorina e mai scumpă de 1,5 ori.

Deci ai o creștere de circa 2 ori a costurilor de producție, iar prețurile au rămas aceleași ca și-n 2019.

Iată și motivul protestelor.

Veaceslav Ioniță constată – corupția costă – dacă faci jocul monopoliștilor, te trezești cu fermierii în stradă.

Un bărbat a ars de viu într-un incendiu devastator în raionul Ungheni

Un bărbat a ars de viu, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări. Incendiul devastator a izbucnit ieri, într-o gospodărie din satul Logofteni, raionul Fălești.

Potrivit News Ungheni, casa a ars în totalitate.

În timpul lichidării incendiului de către pompieri, a fost depistat cadavrul carbonizat al proprietarului, un bărbat în vârstă de 48 de ani.

Cauza izbucnirii incendiului și prejudiciul material se stabilesc de oamenii legii.

EXPERT: După alegerile locale, reformele în Moldova sunt sub semnul întrebării

În urma recentelor alegeri locale din Moldova, raportul privind progresul reformelor administrării publice a adus în discuție necesitatea unei revizuiri a strategiei pentru a asigura eficacitatea în implementarea acestora.

Despre acest lucru vorbește cercetătoarea de nivel postdoctoral la Institutul pentru Diplomație și Guvernare Internațională de la Universitatea Loughboroug, Dorina Baltag.

Cu toate acestea, potrivit cercetătoarei, rezultatele scrutinului au generat întrebări legate de direcționarea democrației regionale și capacitatea de implementare a reformelor europene, transmite Știri.md.

Partidul de guvernământ, PAS, a înregistrat pierderi semnificative, controlând doar o treime din consilii. Acest rezultat ar putea afecta negocierile și implementarea reformelor, subliniind nevoia de consens cu alte formațiuni politice.

Situația este complexă în orașele-cheie, unde partide controversate, precum Mișcarea Alternativă Națională și Partidul Socialiștilor din Moldova, au câștigat poziții importante. Această schimbare de peisaj politic poate influența formularea și implementarea politicilor locale și a reformelor.

Viorel Furdui, expert în administrația publică, a subliniat necesitatea urgentă de a consolida autonomia financiară la nivel local și de a prioritiza infrastructura și serviciile publice. Cu încrederea cetățenilor și participarea la procesele democratice în scădere, legătura dintre aleșii locali și comunitățile lor trebuie consolidată pentru a revitaliza democrația la nivel local.

Aceste evenimente ridică întrebări cu privire la implementarea eficientă a reformelor europene și la angajamentul real față de descentralizarea puterii locale.

Cu o atenție sporită asupra noilor lideri locali și a direcției lor politice, Republica Moldova se confruntă cu provocări semnificative în îmbunătățirea guvernării la nivel local și în construirea unei democrații puternice și transparente.

PDCM a început cu dreptul – suntem o forța capabilă să creeze o idee națională

Iată că putem vorbi la timpul trecut despre cele două tururi de scrutin. Alegerile Locale Generale 2023 în Republica Moldova și-au îndreptățit prognozele inițiale, fiind esențiale pentru schimbarea accentelor în aspirațiile politice ale  moldovenilor.

Pentru prima dată în istoria campaniilor electorale organizate, avem la final un proces derulat total antidemocratic și antipopular. Acțiunile agresive ale partidului de guvernământ ,lipsite de orice logică, au trecut liniile roșii ale democrației și legalității. 

În acest context, PDCM și-a păstrat o imagine pe cât se poate de pozitivă și corectă, având un comportament pe tot parcursul campaniei electorale bazat pe respectarea normelor legislaţiei electorale. Echipa noastră înțelege importanţa alegerilor pentru constituirea unei societăţi democratice, ceea ce reprezintă unul dintre obiectivele principale ale formațiunii. 

Fiind un partid tânăr, care pentru prima dată intră într-o luptă politică, am fost interesaţi de desfăşurarea procesului electoral într-un mod democratic, hotărâţi să consolidăm garanţiile pentru desfăşurarea unor alegeri libere şi corecte, însă multiplele piedici și încălcări ale concurenților electorali ne-au poziționat discriminatoriu în fața alegătorului. Pe tot parcursul campaniei am sesizat de nenumărate ori, instanțele și organismele internaționale despre fraudele comise de concurenții electorali. Pe unele segmente avem și rezultate care sperăm că vor fi tratate în cadrul legal.

Votul este mecanismul esenţial al oricărei societăți democratice, modalitatea cea mai eficientă prin care poporul participă la actul de guvernare. Rezultatele obținute ne oferă încrederea că am apărut pe scena politică la momentul potrivit și vom avea în continuare o ascensiune sigură. 

PDCM din momentul constituirii se implică pentru prima dată într-un scrutin electoral. Am reușit să demonstrăm un rezultat îmbucurător și promițător, fiind pe poziția a patra în acumularea mandatelor de primari și consilieri pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Votul moldovenilor a demonstrat că viitorul aparține partidelor care dau prioritate rezolvării aspectelor practice ale dezvoltării societății noastre, cum ar fi democrația, libertatea individuală, îmbunătățirea condițiilor materiale, conviețuirea pașnică, stoparea dezbinării și păstrarea identității. Mesajele acestea le-am promovat intens în programul electoral al partidului. 

Electoratul PDCM este unul format din cetățeni care doresc un stat independent, un stat dezvoltat și prosper, un electorat pentru care idealurile naționale sunt importante. 

În această campanie electorală am obținut și mai mulți simpatizanți care au făcut diferențele și au înțeles că suntem unica forță de opoziție capabilă să creeze o idee națională, suntem unicul partid care poate să acumuleze electorat pentru a consolida Republica Moldova.

Am ajuns la sfarsitul perioadei electorale, perioada în care toți am muncit și ne-am dedicat pentru realizarea obiectivelor PDCM.

Urmare a eforturilor comune la Alegerile Locale Generale, PDCM a reușit să obțină 48 de primari. 

Vedeți atașată lista localităților. 

Acesta este un rezultat pe care îl putem considera un record pentru un partid nou apărut pe eșichierul politic moldovenesc și suntem siguri că la următoarele scrutine electorale Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei  va avea un scor mai bun. 

PDCM a devenit un etalon al societății, o oază a inteligenței și profesionalismului și așa va fi în continuare. 

Ion Chicu: Dle MAŽEIKS, în Stare de Urgență, ai voștri din Moldova fura banii la ai noștri din Europa

Liderul PDCM, Ion Chicu a reacționat cu așa un mesaj la decizia Guvernului de a prelungi Starea de Urgență.

Dle MAŽEIKS, în Stare de Urgență, ai voștri din Moldova fura banii la ai noștri din Europa. E bine așa?

Premierul Dorin Recean va merge în plenul Parlamentului pentru a solicita prelungirea stării de urgență pentru 30 de zile.

Potrivit autorităților, un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat în cadrul ședinței Guvernului din 22 noiembrie, iar starea de urgență ar urma să fie prelungită începând cu 1 decembrie

ULTIMA ORĂ: Un ofițer de investigații a fost reținut de CNA în flagrant

Un ofițer de investigații din cadrul Direcției de Poliție a mun. Chișinău, reținut de CNA în flagrant. Ar fi pretins 2000 de euro de la un figurant pe o cauză penală

Un ofițer de investigații din cadrul Direcției de Poliție mun. Chișinău a fost reținut în flagrant cu puțin timp în urmă de CNA într-un dosar de trafic de influență. Acesta ar fi pretins și ulterior a primit suma de 2000 de euro de la o persoană supusă unor acțiuni de urmărire penală.

Potrivit materialelor cauzei, ofițerul de investigații ar fi susținut că are influență asupra persoanelor publice din cadrul IGP și că le-ar putea convinge să nu aplice o măsură procesuală de constrângere în privința unei persoane la domiciliul căreia a fost efectuată o percheziție.

În urma acțiunilor procesuale efectuate în dimineața zilei de 22 noiembrie, ofițerul de investigații a primit sub controlul ofițerilor CNA mijloacele financiare anterior pretinse în mărime de 2000 de euro. În scopul acumulării materialului probator, a fost efectuată percheziția corporală a funcționarului public implicat, în urma căreia au fost ridicate mijloacele bănești în sumă de 2000 de euro anterior transmise sub controlul ofițerilor CNA, inclusiv alte obiecte care prezintă interes pentru cauza penală.

Ofițerul de investigații a fost reținut pentru 72 de ore și urmează să fie plasat în izolatorul CNA. În prezent, au loc acțiuni de urmărire penală, sub conducerea procesuală a Procuraturii mun. Chișinău.

Orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

ULTIMA ORĂ: Au fost trimise în judecată șapte cauze penale în dosarul AIPA

Șapte cauze penale pe faptul coruperii active, comise de către reprezentanții a șapte agenți economici din nordul Republicii Moldova în privința unor persoane publice din cadrul Secției Teritoriale Bălți a Agenției de Intervenții și Plăți pentru Agricultură, au fost trimise în judecată.

Procuratura Anticorupție a anunțat despre finalizarea urmăririi penale și remiterea în instanța de judecată pentru examinare în fond.

Șase învinuiți din șapte diferiți justiției au colaborat cu organul de urmărire penală și procurori, recunoscând faptele incriminate, astfel cauzele penale în privința acestora au fost disjunse din dosarul de bază în proceduri separate a acordului de recunoaștere a vinovăției, fiind remise în instanța de judecată pentru examinare în proceduri speciale. Totodată, al șaptelea învinuit nu a recunoscut vina în comiterea infracțiunii, cauza penală în privința acestuia urmând a fi examinată în procedură generală.

În prezent, învinuiții sunt cercetați în stare de libertate.

Potrivit PA, reprezentanții agenților economici diferiți justiției, în perioad anilor 2020-2022, urmare a depunerii dosarelor de subvenționare către Secția Teritorială Bălți a AIPA, au oferit și transmis în mod ilegal angajaților Secției Teritoriale Bălți a AIPA mijloace bănești ce nu li se cuvin acestora în exercitarea funcțiilor deținute care au variat între 400 și 2000 lei, în scopul admiterii pentru examinare a cererilor și dosarelor de subvenționare și respectiv a obținerii în interesul agenților economici a subvențiilor din fondurile proiectelor gestionate de către AIPA.

Totodată, în scopurile indicate mai sus, învinuiții au efectuat și transferuri deghizate a mijloacelor bănești de la conturile bancare ale întreprinderilor reprezentate altor organizații afiliate angajaților Secției Teritoriale Bălți a AIPA, unde sumele transferate ilicit în scop de corupere variau de la 1200 la 34000 lei, transferurile fiind deghizate ca operațiuni economice care nu au avut loc în realitate, iar destinația reală a mijloacelor bănești transferate fiind de fapt coruperea angajaților Secției Teritoriale Bălți a AIPA.

Procuratura Anticorupţie anunţă că, în prezent, reieșind din complexitatea cazului și multitudinea de fapte cercetate în cadrul dosarului de bază, urmărirea penală continuă în privința altor agenți economici învinuiți de corupere activă și în privința angajaților Secției Teritoriale Bălți a AIPA învinuiți de corupere pasivă și spălare de bani, precum și în privința reprezentanților agenților economici ce au participat în calitate de complici la comiterea coruperii pasive de către angajații Secției Teritoriale Bălți a AIPA prin oferirea posibilității transferării pe conturilor sale a mitei primite de la agenți economici pentru obținerea subvențiilor.

Astăzi se decide dacă se validează mandatul lui Ion Ceban în funcția de primar al capitalei

Consiliul electoral al circumscripției electorală (CECE) Chișinău urmează să examineze astăzi rezultatele alegerilor locale generale din municipiu și să valideze mandatul primarului ales Ion Ceban.

Amintim că liderul Mișcării Alternativa Națională (MAN), Ion Ceban, a obținut aproape 51 de procente din sufragii la alegerile locale generale din 5 noiembrie, în timp ce principalul său contracandidat, Lilian Carp, de la Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), a adunat sub 30 la sută.

Conform noilor prevederi ale Codului electoral, legalitatea alegerilor locale va fi confirmată de consiliile electorale de circumscripție respective, care vor declara candidații aleși, vor atribui și valida mandatele consilierilor și ale primarilor aleși, vor confirma lista candidaților supleanți.

La 5 noiembrie și 19 noiembrie, în Republica Moldova au avut loc primul și respectiv al doilea tur al alegerilor locale generale în toate unitățile administrativ-teritoriale de nivelul I – orașe (municipii), sate (comune), și de nivelul II – raioane, municipiile Chișinău și Bălți, cu excepția localităților din stânga Nistrului și a municipiului Bender.

În cadrul acestui scrutin au fost aleși pentru un mandat de patru ani reprezentanții administrației publice locale, respectiv 898 de primari și 11 058 de consilieri locali (raionali, municipali, orășenești, comunale și sătești).

Teo Cîrnaț: Maia Sandu și PAS joacă cum le place, ori ei sunt obligați să respecte statul de drept …

Critici în adresa președintei Maia Sandu și a partidului aflat la guvernare – PAS, după recentele decizii ale Comisiei pentru Situații Excepționale, care a suspendat activitatea a șase posturi de televiziune și a scos din cursa electorală reprezentanții Partidului Șansă, susținut de Ilan Șor.

Expertul constituțional Teo Cîrnaț consideră că nu a fost respectată legea și că CSE nu a avut dreptul de a face modificări la prevederile Codului Electoral.

„Maia Sandu și PAS joacă pe teritoriul Republicii Moldova așa cum le place. Cei de la putere sunt obligați să respecte statul de drept… Machiavelli a spus că nu trebuie să încurajăm omul rău să încalce legea bună”, a declarat Teodor Cîrnaț în cadrul ediției de marți, 21 noiembrie, a emisiunii „Freedom” de la TV8.

La sfârșitul luni octombrie, prin decizia CSE, activitatea a șase posturi de televiziune a fost suspendată, pe durata stării de urgență. Potrivit deciziei, luate la solicitarea șefului SIS, Alexandru Musteață, cele șase televiziuni ar fi promovat interese străine.

Tot atunci, SIS a anunțat blocarea a 31 de portaluri web, 21 dintre care ar fi gestionate direct de Federația Rusă.

Iar la începutul lunii noiembrie, cu doar câteva zile înainte de alegerile locale din 5 noiembrie, Partidul Șansă, susținut de Ilan Șor, a fost exclus din cursa electorală printr-o decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE).

Horoscop 22 noiembrie – SĂGETĂTOR – vă curtează nişte oameni de afaceri

Horoscop 22 noiembrie – o zi cu reuşite. O să descoperim în noi resurse nebănuite care ne pot ajuta să răsturnăm muncii şi-ar fi păcat să nu le accesăm.

SĂGETĂTOR
Vă curtează nişte oameni de afaceri ca să puneţi umărul la un proiect care v-ar aduce bani şi un plus de notorietate – şi trebuie văzut dacă e pe gustul vostru. Poate legalizaţi un act după mai multe încercări, că vă lipseau nişte dovezi, adeverinţe şi o să meargă totul ca uns.

CAPRICORN
O să vă descurcaţi frumos în cazul unor negocieri şi o să reglaţi situaţia încât să nu acceptaţi acele condiţii cu care nu sunteţi de acord. Dar să mai lăsaţi pe ici, pe colo, de la voi. Poate luaţi o sumă de bani despre care nu ştiaţi şi o să aveţi pentru nişte cheltuieli masive, poate aveţi un eveniment în familie.

VĂRSĂTOR
Se poate să vi se ceară ceva în plus de lucru la serviciu, să rămâneţi, eventual şi după program, poate or fi urgențe şi trebuie dat zor. Se poate să v-alegeţi o îndeletnicire de timp liber, ceva care să-i includă şi pe prieteni şi să vă detensionaţi cu ocazia asta.

PEŞTI
O problemă importantă de rezolvat, poate are legătură cu familia, cu o investiţie pe care vreţi s-o faceţi, dar trebuia – musai – să fie de acord şi ai voştri. O să vă ia prin surprindere vizita cuiva care poate fi începutul unei relaţii care vă poate completa frumos.

BERBEC
Se poate să vă lansaţi într-o nouă aventură profesională care vă promite succes dac-o să vă ţineţi de treabă până la capăt, că aveţi o agendă încărcată. Relaţia de cuplu are urcuşuri şi coborâşuri dar o să știți cum echilibraţi situaţia din mers.

TAUR
Se poate să mai luaţi ceva în plus de lucru, o colaborare c-aveţi nevoie pentru cheltuielile suplimentare şi o să reuşiţi să vă echilibraţi din punct de vedere financiar. O veste bună, o invitaţie în oraş şi o să vă bucuraţi de o atmosferă şi o companie plăcută.

GEMENI
Aveţi planuri mari în sfera profesională şi o să daţi lovitura în afaceri, dacă o să investiţi timp, energie şi pasiune ca să vă dezvoltaţi. E cineva care va scoate la plimbare şi poate aveţi ceva important de discutat şi de luat decizii.

RAC
O să vă străduiţi să fiţi ceva mai economi în perioada asta ca o s-aveţi cheltuieli mari, diverse evenimente în familie, vreţi să mai şi plecaţi pe undeva Se pot schimba multe în bine şi să faceţi un salt calitativ, să străluciţi în carieră, să fiţi numărul unu.

LEU
Se poate să vă descoperiţi o pasiune, ceva care să vă elibereze de stres, de neplăceri şi să vă meargă mai bine în relaţia de cuplu dacă o să scăpaţi de tensiuni. Vi se face o ofertă de colaborare, dar trebuie văzut dacă timpul vă permite că sunteţi prinşi cu multe alte treburi în perioada asta.

FECIOARĂ
O să faceţi rost de o finanţare ca să vă puteţi termina proiectele, să vă puteţi apuca de altele noi, că vă doriţi mai mult de-atât. Tot insistă cineva să vă încercaţi şansele într-o relaţie şi faceţi echipa, că păreţi compatibili. Daţi-i un răspuns.

BALANŢĂ
Poate vi se oferă şi vouă un surplus financiar, o recompensă după multă muncă şi o să vă fie mai uşor să vă continuaţi treabă dacă vă simţiţi apreciaţi. Poate le acordaţi un timp suplimentar copiilor că să-i duceţi la nişte cursuri, speciale, la o sală de sport, sau în parc.

SCORPION
O să recuperaţi nişte bani poate şi pentru c-aţi făcut presiuni şi n-aţi renunţat la drepturile voastre că sunteţi perseverenţi. Poate vă luaţi o casă, ori vă luaţi altă maşină – în funcţie de bani, şi dacă nu v-ajung poate recurgeţi la un împrumut.

Renato Usatîi declară că “structurile speciale ale Rusiei au primit ordinul să-l lichideze fizic”

În timpul unei transmisiuni în direct pe reţelele de socializare, politicianul i s-a adresat preşedintelui rus, Vladimir Putin, cu o cerere de “verificare a informaţiilor despre activităţile sale în beneficiul Rusiei”, transmite Știri.md.

“Au fost chestiuni din sfera securităţii economice şi naţionale a ţării al cărei cetăţean sunt. În momente diferite – în 2004-2014, şi apoi din 2018, au fost multe instrucţiuni care au venit de la dumneavoastră. Bunăoară, în 2016 au încercat să mă frângă la Moscova, venind la mine în casă, unde erau părinţii mei. Serviciile de informaţii au acţionat atunci în tandem cu micul escroc Dodon. Aceste informaţii pot fi verificate cu uşurinţă cu Alexandr Kolpakov, responsabilul de afacerile preşedintelui Federaţiei Ruse”, a spus Usatîi, citat de Infotag.

Potrivit lui, a fost obligat să părăsească politica.

“În 2018, am părăsit Rusia şi am fost în Europa. Dar şi acolo mi-am îndeplinit ceea ce consider datoria mea – am luptat împotriva lui Plahotniuc. Înţeleg că pentru această luptă părinţii mei au primit cetăţenia rusă, printr-un decret prezidenţial “închis”, în 2018″, a spus Usatîi.

El susţine că s-a încercat răpirea lui, că “serviciile speciale ruse au lansat împotriva lui o cohortă de ticăloşi cu antecedente penale şi de politologi care încearcă să intre în politica moldovenească”.

“În Federaţia Rusă au fost inventate dosare penale împotriva mea, cu utilizarea unor interlopi. Au încercat să mă răpească, atât în Moldova, cât şi în alte ţări. Toate aceste informaţii pot fi verificate cu uşurinţă de o altă persoană – şeful Ministerului Afacerilor Interne al Federaţiei Ruse, Kolokolţev, ai cărui angajaţi îi reţineau adesea pe aceşti ticăloşi, dar au fost opriţi de oameni din structuri speciale, care au spus: “Eliberaţi-i. Sunt necesari pentru alte lucruri”, a spus liderul Partidului nostru.

Renato Usatîi îi cere lui Vladimir Putin să-l lipsească de cetățenia rusă, motivând că nu mai vrea să fie cetățeanul unui stat agresor.

„Dumneavoastră, la rugămintea mea, la începutul anului 2018, ați emis, printr-un decret secret al președintelui Rusiei, cetățenie rusă părinților mei, cu „Mulțumesc” pentru munca și activitatea mea. Eu vreau să mulțumesc pentru ce s-a întâmplat în 2018, dar astăzi nu am alte opțiuni. Eu nu vreau ca mai departe eu și părinții mei să fim cetățeni ai unei țări care a pornit o teroare deschis împotriva propriilor cetățeni”, a spus Renato Usatîi, președintele Partidul Nostru, citat de tv8.md.

Renato Usatîi nu a spus nimic despre cum rămâne cu proprietățile sale din Rusia, deși anterior acesta se lăuda atât cu afaceri prospere, cât și cu o vilă luxoasă în regiunea Moscovei. Schimbarea macazului pentru un politician, considerat prorus, a luat prin surprindere chiar și comentatorii politici, care încearcă să găsească alte explicații decât argumentele invocate de Usatîi.

În 2020, liderul formațiunii Partidul Nostru, a declarat pentru Europa Liberă că va renunța la cetățenia rusă, în cazul în care va ajunge președinte al Republicii Moldova.

Ultima oră