Ion Chicu: Am atras atenția diplomatului german despre compromiterea reformei justiției pe care PAS o utilizează pentru capturarea politică a acestui sistem

Ion Chicu, președintele PDCM și Fadei Nagacevschi, vicepreședinte, a avut astăzi o întrevedere cu Excelența Sa, Margret Uebber, Ambasadoarea Republicii Federale Germania în Republica Moldova.

În cadrul întrevederii, fostul Prim-ministru, Ion Chicu, a adus mulțumiri diplomatului german pentru suportul acordat de Germania Republicii Moldova, de-a lungul anilor. Nu în ultimul rând, am mulțumit Excelenței Sale pentru ajutorul oferit de Germania în timpul crizei pandemice din 2020-2021. 

Totodată, ca și în cazul întâlnirilor de săptămâna aceasta cu alți ambasadori europeni, am prezentat diplomatului german opinia noastră despre situația social-economică și politică în Republica Moldova. 

În mod special, am exprimat îngrijorările pe care le avem în legătură cu încălcarea sistematică de către guvernarea de la Chișinău a Constituției țării, a legislației electorale și a celor mai elementare norme democratice și drepturi fundamentale ale omului în țara noastră, inclusiv dreptul de a fi ales, dreptul la libera exprimare, etc., se spune într-un comunicate de presă a PDCM.

Am atras atenția Dnei Ambasador asupra multiplelor abuzuri și ilegalități comise de guvernare în cadrul recentelor alegeri locale, inclusiv scoaterea abuzivă de către CSE din cursa electorală a mii de candidați din partea unui partid, admiterea la alegeri a candidaților PAS cu interdicții legale de a candida, etc. Am comunicat diplomatului german opinia noastră, că perpetuarea acestor abuzuri din partea unui partid presupus pro-european, va avea ca efect compromiterea parcursului european al acestui stat. 

Am atras atenția interlocutorului nostru și la compromiterea reformei justiției, pe care PAS o utilizează pentru capturarea politică a acestui sistem, despre corupția și lipsa de transparență în utilizarea banilor publici, pe fondul creșterii enorme a datoriei de stat. 

Am ținut să aflăm și opinia Ambasadorului Germaniei vis-a-vis de declarațiile cu caracter de șantaj ale conducătorilor actuali ai statului, privind alocarea suportului european localităților țării, în funcție de opțiunea electorală a locuitorilor la recentele alegeri locale, transmite Ion Chicu.

Dna Ambasador a comunicat că aceste proiecte în Republica Moldova vor fi implementate fără discriminare, iar condiția principală a partenerilor europeni este ca mijloacele alocate de ei să fie utilizate în mod transparent, eficient și spre binele cetățenilor din Republica Moldova.

În final, am adus sincere urări de bine pentru poporul Germaniei în anul nou 2024, exprimând recunoștința pentru suportul acordat de această țară Republicii Moldova!