Iurie Mărgineanu: Textul acestei hotărâri va deveni începutul și conținutul unui rechizitoriu pentru conducerea CSE-ului.

“O grupare criminală finanțată din est distruge statul” (vorba așa-zisului prim-ministru). Iar o altă grupare criminală finanțată din banii publici distruge statul dinăuntru, declară avocatul și profesorul universitar, Iurie Mărgineanu.

Ieri, Curtea de Apel Chișinău a emis o hotărâre care a bulversat bomondul politic de pe malurile Bâcului.

Curtea de Apel a examinat contestarea partidului Șansa, exclus din scrutinul electoral prin dispoziția așa-numitei CSE. Măcar că, în viziunea mea, CA a emis o Hotărâre (așa numita Solomonovo Reșenie), făcând dreptate parțial.

Prin Hotărârea CA s-a dispus anularea dispoziției CSE nr. 92 din 3 noiembrie 2023, tratând această dispoziția ca pe un act administrativ normativ. Aici, chiar vreau să explic: înțeleg pe deplin CA, deoarece tratarea ca act administrativ normativ a reieșit nu din propria dorință, ci din încheierea CSJ, care a stabilit competența instanței de apel de judecare ca instanță de prim grad în conflictul dat. Curtea Supremă de Justiție prin încheierea sa din 4.11.23, determinând competența CSJ, a stabilit prin încheierea sa că actul contestat este un act administrativ normativ. Corespunzător, de aici și rezultă abordarea respectivă: CA nu putea să trateze diferit acest act administrativ.

Curtea de Apel anulând acest act administrativ buclucaș a bulversat politicul. Așa numitul prim-ministru a ieșit cu declarații neconstituționale și contrare principiului separării puterilor în stat, declarând că Hotărârea CA Chișinău este una ilegală și mai că nu este finanțată din afara țării.

Domnule prim-ministru, așa este într-un stat civilizat justiția, chiar de nu vă place se execută. Voi v-ați deprins să faceți ce doriți și să nu duceți nicio răspundere, dar asta nu este stat de drept ci…..

Mai bine ați da afară persoanele care v-au făcut o defavoare când v-au sfătuit să emiteți așa o dispoziție prin CSE, care încalcă drepturile la zece mii de oameni. Credeți cumva că nu veți duce responsabilitate pentru aceste hotărâri…?!

Am citit cu atenție hotărârea Curții de Apel. Ce pot să vă spun, bravo domnilor judecători! M-ați convins! O hotărâre foarte bine motivată, cu trimitere la jurisprudența Curții Constituționale RM și la cea internațională, inclusiv la practica CEDO și la avizele Comisiei de la Veneția.

Textul acestei hotărâri, sper cu tot dinadinsul, va deveni începutul și conținutul unui rechizitoriu pentru conducerea CSE-ului.

Acum sperăm că membrii Curții Supreme de Justiție, măcar că sunt numiți temporar pe criterii politice, se gândesc la viitorul lor profesional.

Domnilor judecători, așteptați avizul Comisie de la Veneția care va veni iaca-iaca și vă veți convinge că atitudinea atât a Comisiei, cât și a Uniunii Europene față de gruparea galbenă este determinată.

Ceea ce a făcut CSE-ul, din punct de vedere istoric echivalează cu epurările în masă realizate de către „Troika”. Acest vestit organ anula colectiv drepturile fundamentale ale omului. Să vezi și să nu crezi… Peste 80 ani dai peste același organ numit puțin diferit. Aceeași anulare colectivă a drepturilor fundamentale consacrate de Constituție.

Domnilor, voi vreți în Europa sau în Coreea de Nord? Sau poate ne întoarceți în anii NKVD-ului.

De ce taci, CSM-ule reformat?, se mai întreabă profesorul universitar, Iurie Mărgineanu.