EXPERT: După alegerile locale, reformele în Moldova sunt sub semnul întrebării

În urma recentelor alegeri locale din Moldova, raportul privind progresul reformelor administrării publice a adus în discuție necesitatea unei revizuiri a strategiei pentru a asigura eficacitatea în implementarea acestora.

Despre acest lucru vorbește cercetătoarea de nivel postdoctoral la Institutul pentru Diplomație și Guvernare Internațională de la Universitatea Loughboroug, Dorina Baltag.

Cu toate acestea, potrivit cercetătoarei, rezultatele scrutinului au generat întrebări legate de direcționarea democrației regionale și capacitatea de implementare a reformelor europene, transmite Știri.md.

Partidul de guvernământ, PAS, a înregistrat pierderi semnificative, controlând doar o treime din consilii. Acest rezultat ar putea afecta negocierile și implementarea reformelor, subliniind nevoia de consens cu alte formațiuni politice.

Situația este complexă în orașele-cheie, unde partide controversate, precum Mișcarea Alternativă Națională și Partidul Socialiștilor din Moldova, au câștigat poziții importante. Această schimbare de peisaj politic poate influența formularea și implementarea politicilor locale și a reformelor.

Viorel Furdui, expert în administrația publică, a subliniat necesitatea urgentă de a consolida autonomia financiară la nivel local și de a prioritiza infrastructura și serviciile publice. Cu încrederea cetățenilor și participarea la procesele democratice în scădere, legătura dintre aleșii locali și comunitățile lor trebuie consolidată pentru a revitaliza democrația la nivel local.

Aceste evenimente ridică întrebări cu privire la implementarea eficientă a reformelor europene și la angajamentul real față de descentralizarea puterii locale.

Cu o atenție sporită asupra noilor lideri locali și a direcției lor politice, Republica Moldova se confruntă cu provocări semnificative în îmbunătățirea guvernării la nivel local și în construirea unei democrații puternice și transparente.