DNA i-a reținut pe șeful Vămii Sculeni pentru luare de mită

Procurorii DNA, Serviciul teritorial Iași, fac percheziții, miercuri dimineață, la Vama Sculeni.

    • Au fost percheziții miercuri dimineață la Vama Sculeni, dar și în locuințele mai multor polițiști de frontieră. Aceștia sunt acuzaţi că luau mită de la şoferi pentru a nu controla maşinile de marfă care veneau din Republica Moldova.
    • Mai multe persoane au fost aduse, miercuri, la audieri la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi. Este vorba de un dosar privind fapte de corupţie la Vama Sculeni.
    • Potrivit unor surse citate de Agerpres, sunt doi poliţişti de frontieră care au fost aduşi din Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni. La audieri urmează să fie aduse şi alte persoane, printre ele fiind doi poliţişti de frontieră aflaţi în timpul liber.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, comise de către funcționari publici în legătură exercitarea atribuțiilor de serviciu, în cursul anului 2023. În cursul zilei de 22 noiembrie 2023, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții în 7 locații situate pe raza județului Iași, din care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice”, precizează DNA.

Conform informațiilor G4Media, este vorba de un dosar de mită pentru a lăsa mașinile să treacă frontiera fără a fi controlate.

„În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea Inspectoratului de Jandarmi Județean Iași. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, mai precizează DNA.

DNA i-a reținut pe șeful Vămii Sculeni pentru luare de mită

În urma perchezițiilor efectuate de polițiști și procurori, au fost reținuți șeful vămii Sculeni, Cristian Mâncaș, pentru nouă infracțiuni de luare de mită, dar și agenții de poliție Gabriel Alexandru Bertea pentru luare de mită, dare de mită și complicitate de luare de mită, și Iulian Teofil Baciu, pentru luare de mită și dare de mită. Ultimii doi lucrau de asemenea în cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, județul Iași.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 07 iulie – 08 noiembrie 2023, inculpații Mancaș Cristian, Bertea Gabriel-Alexandru și Baciu Iulian-Teofil, în calitățile menționate mai sus, în mod repetat, ar fi pretins și primit, direct sau prin intermediari, sume de bani (până la 700 euro), necuantificate până în prezent, de la persoane care efectuau activități de transport de mărfuri dinspre Republica Moldova în țări ale Uniunii Europene.

În schimbul banilor primiți cu titlu de mită, cei trei polițiști de frontieră și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu în sensul că ar fi favorizat trecerea coletelor respective fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea dispozițiilor referitoare la transportul peste graniță a anumitor cantități de mărfuri/produse accizabile.

În același context, inculpatul Mancaș Cristian, în calitate de șef al Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, ar fi pretins și primit de la o parte dintre subordonații săi sume de bani necuantificate până în prezent, pentru a „închide ochii” la „mercurialul” sumelor de bani percepute cu titlu de mită de către polițiștii din subordinea sa persoanelor care tranzitau punctul de trecere a frontierei, menționat mai sus.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

„La data de 23 noiembrie 2023, cei trei inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului Iași cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. În cauză se mai efectuează acte de urmărire penală și față de alte 24 de persoane (agenți ai poliției de frontieră, vameși și persoane fizice). În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași. Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se precizează în comunicatul DNA.