Renato Usatîi declară că “structurile speciale ale Rusiei au primit ordinul să-l lichideze fizic”

În timpul unei transmisiuni în direct pe reţelele de socializare, politicianul i s-a adresat preşedintelui rus, Vladimir Putin, cu o cerere de “verificare a informaţiilor despre activităţile sale în beneficiul Rusiei”, transmite Știri.md.

“Au fost chestiuni din sfera securităţii economice şi naţionale a ţării al cărei cetăţean sunt. În momente diferite – în 2004-2014, şi apoi din 2018, au fost multe instrucţiuni care au venit de la dumneavoastră. Bunăoară, în 2016 au încercat să mă frângă la Moscova, venind la mine în casă, unde erau părinţii mei. Serviciile de informaţii au acţionat atunci în tandem cu micul escroc Dodon. Aceste informaţii pot fi verificate cu uşurinţă cu Alexandr Kolpakov, responsabilul de afacerile preşedintelui Federaţiei Ruse”, a spus Usatîi, citat de Infotag.

Potrivit lui, a fost obligat să părăsească politica.

“În 2018, am părăsit Rusia şi am fost în Europa. Dar şi acolo mi-am îndeplinit ceea ce consider datoria mea – am luptat împotriva lui Plahotniuc. Înţeleg că pentru această luptă părinţii mei au primit cetăţenia rusă, printr-un decret prezidenţial “închis”, în 2018″, a spus Usatîi.

El susţine că s-a încercat răpirea lui, că “serviciile speciale ruse au lansat împotriva lui o cohortă de ticăloşi cu antecedente penale şi de politologi care încearcă să intre în politica moldovenească”.

“În Federaţia Rusă au fost inventate dosare penale împotriva mea, cu utilizarea unor interlopi. Au încercat să mă răpească, atât în Moldova, cât şi în alte ţări. Toate aceste informaţii pot fi verificate cu uşurinţă de o altă persoană – şeful Ministerului Afacerilor Interne al Federaţiei Ruse, Kolokolţev, ai cărui angajaţi îi reţineau adesea pe aceşti ticăloşi, dar au fost opriţi de oameni din structuri speciale, care au spus: “Eliberaţi-i. Sunt necesari pentru alte lucruri”, a spus liderul Partidului nostru.

Renato Usatîi îi cere lui Vladimir Putin să-l lipsească de cetățenia rusă, motivând că nu mai vrea să fie cetățeanul unui stat agresor.

„Dumneavoastră, la rugămintea mea, la începutul anului 2018, ați emis, printr-un decret secret al președintelui Rusiei, cetățenie rusă părinților mei, cu „Mulțumesc” pentru munca și activitatea mea. Eu vreau să mulțumesc pentru ce s-a întâmplat în 2018, dar astăzi nu am alte opțiuni. Eu nu vreau ca mai departe eu și părinții mei să fim cetățeni ai unei țări care a pornit o teroare deschis împotriva propriilor cetățeni”, a spus Renato Usatîi, președintele Partidul Nostru, citat de tv8.md.

Renato Usatîi nu a spus nimic despre cum rămâne cu proprietățile sale din Rusia, deși anterior acesta se lăuda atât cu afaceri prospere, cât și cu o vilă luxoasă în regiunea Moscovei. Schimbarea macazului pentru un politician, considerat prorus, a luat prin surprindere chiar și comentatorii politici, care încearcă să găsească alte explicații decât argumentele invocate de Usatîi.

În 2020, liderul formațiunii Partidul Nostru, a declarat pentru Europa Liberă că va renunța la cetățenia rusă, în cazul în care va ajunge președinte al Republicii Moldova.