Astăzi se decide dacă se validează mandatul lui Ion Ceban în funcția de primar al capitalei

Consiliul electoral al circumscripției electorală (CECE) Chișinău urmează să examineze astăzi rezultatele alegerilor locale generale din municipiu și să valideze mandatul primarului ales Ion Ceban.

Amintim că liderul Mișcării Alternativa Națională (MAN), Ion Ceban, a obținut aproape 51 de procente din sufragii la alegerile locale generale din 5 noiembrie, în timp ce principalul său contracandidat, Lilian Carp, de la Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), a adunat sub 30 la sută.

Conform noilor prevederi ale Codului electoral, legalitatea alegerilor locale va fi confirmată de consiliile electorale de circumscripție respective, care vor declara candidații aleși, vor atribui și valida mandatele consilierilor și ale primarilor aleși, vor confirma lista candidaților supleanți.

La 5 noiembrie și 19 noiembrie, în Republica Moldova au avut loc primul și respectiv al doilea tur al alegerilor locale generale în toate unitățile administrativ-teritoriale de nivelul I – orașe (municipii), sate (comune), și de nivelul II – raioane, municipiile Chișinău și Bălți, cu excepția localităților din stânga Nistrului și a municipiului Bender.

În cadrul acestui scrutin au fost aleși pentru un mandat de patru ani reprezentanții administrației publice locale, respectiv 898 de primari și 11 058 de consilieri locali (raionali, municipali, orășenești, comunale și sătești).