Peste 600 de cetățeni moldoveni s-au întors în țară din Israel

Din data de 7 octombrie până în prezent, 637 de cetățeni ai Republicii Moldova s-au întors în țară, iar în aceeași perioadă, 312 cetățeni moldoveni au plecat spre Tel Aviv. Datele au fost prezentate de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE).

„Ambasada Republicii Moldova din Israel funcționează într-un mod alert, și în weekend, punând la dispoziție atât servicii consulare de urgență, cât și servicii obișnuite. În conformitate cu decizia Comisiei pentru Situații Excepționale, pe perioadă stării de război, a fost hotărâtă eliberarea gratuită a titlurilor de călătorie pentru concetățenii noștri din Statul Israel, aflați în incapacitate de plată pe perioada stării de război”, scriu reprezentanții MAEIE.

Astfel, din data de 7 octombrie până în prezent, 516 cetățeni ai Republicii Moldova s-au întors acasă, iar în aceeași perioadă, 253 de cetățeni moldoveni au plecat spre Tel Aviv.

Ambasada Republicii Moldova din Tel Aviv menține contact permanent cu cetățenii R. Moldova din Fâșia Gaza și lucrează, împreună cu statele partenere, inclusiv SUA, Egipt, România și Ucraina, la găsirea unor opțiuni fezabile pentru evacuarea lor din zonă. În plus, un funcționar consular a fost detașat în Egipt să ofere asistență cetățenilor noștri din Fâșia Gaza.

Aeroportul Internațional Ben Gurion rămâne deschis.

„Rugăm insistent toți cei care doresc să părăsească teritoriul Israelului să utilizeze zborurile regulate disponibile către Chișinău sau alte destinații apropiate. Rugăm cetățenii moldoveni prezenți pe teritoriul Israelului să se înregistreze utilizând formularul de la sfârșitul postării. Până în prezent, 328 de cetățeni s-au înregistrat. Reamintim importanța respectării cu strictețe a instrucțiunilor de securitate emise de autoritățile israeliene, dar și informare din surse oficiale și credibile”, se mai arată în comunicat.