BREAKING NEWS: Franța a intrat în cea mai înaltă stare de alertă antiteroristă

Franța a intrat în cea mai înaltă stare de alertă antiteroristă, după ce un tânăr de 20 de ani, de origine cecenă, a înjunghiat mortal un profesor și a rănit grav alte două persoane la o școală din Arras, a anunțat, vineri, premierul francez Elisabeth Borne, relatează BBC.

Martorii spun că atacatorul a strigat „Allahu Akbar”, sau „Dumnezeu este cel mai mare”, în timpul atacului. Tânărul se află acum în arest.

Atacul a avut loc pe fondul creșterii tensiunilor în comunitățile musulmane și evreiești din Franța, din cauza conflictului dintre Israel și Hamas.

Ministrul de interne, Gérald Darmanin, a declarat că nu există „nicio îndoială” că există o legătură între atacul din Arras și conflictul dintre Israel și Hamas.

Premierul Elisabeth Borne a luat această măsură urgentă după o întâlnire de securitate cu președintele Emmanuel Macron.

Anterior, Macron a vizitat liceul Gambetta și a condamnat „barbaria terorismului islamist”. El a făcut apel la francezi să rămână „uniți” în fața atacului, să „nu cedeze în fața terorii și să nu lase nimic să-i divizeze”.

Bărbatul ucis era profesor de limba franceză. În atac au mai fost răniți un alt profesor și un agent de securitate. Președintele Macron a declarat că profesorul „a ieșit în față pentru a-i proteja pe alții și a salvat, fără îndoială, multe vieți”.

Atacatorul, Mohamed Mogouchkov, cetățean rus în vârstă de 20 de ani, este de origine cecenă și este cunoscut de serviciile de securitate pentru implicarea sa în extremismul islamist.

Franţa se afla până în prezent la nivelul „securitate consolidată – risc de atentat”, care corespunde unui nivel ridicat de ameninţare teroristă.