Iurie Mărgineanu vine cu detalii exclusive privind procedura de prevetting și contestarea rezultatelor la CSJ

Scandalul de la CSM continuă să fie unul din cele mai discutate evenimente, după ce Iulian Munteanu a fost numit membru al instituției deși este vizat într-un dosar penal. Avocatul Iurie Mărgineanu declară că este sigur că membrii comisiei prevetting, știau despre acest dosar, dar au ascuns special aceste detalii.

În cadrul emisiunii PULS de la Orizont TV, Mărgineanu a explicat că a fost unul din avocații judecătorilor care nu au trecut evaluarea și au contestat decizia La Curtea Supremă de Justiției. În cadrul ședințelor, acesta a aflat că serviciile speciale ale statului au făcut o analiză operațională în raport cu fiecare candidat ce se voia în Consiliul Suprem al Magistraturii.

IURIE MĂRGINEANU, avocat: În fața instanței de judecată ei nu au spus că în privința judecătorilor au fost acțiuni operative de investigare a serviciilor speciale secrete, în privința judecătorilor care treceau prevetingul. Noi am aflat despre chestia asta, întâmplător am dobândit un răspuns de la CNA, prin care confirma că s-a făcut analiză operațională în privința fiecărui judecător care a fost la preveting. La solicitarea comisiei prevetting. Noi când am aflat, am făcut interpelare la Judecată să ne prezinte acel material. De ce comisia îl ascunde? La care reprezentanții comisiei spuneau: „dar nu există așa ceva”. Până instanța a admis și, în final am primit aceste materiale.

Mărgineanu susține că aceste verificări operaționale includeau informații atât din surse oficiale cât și neoficiale.

IURIE MĂRGINEANU, avocat: Fiecare serviciu operativ umblau prin sat, prin orașul unde trăia judecătorul acela, verifica din spuse, din auzite, din documente oficiale, de la organizații/instituții statale averi, proprietăți, conturi bancare, etc. Fiecare judecător a trecut prin analiză operațională.

Prin urmare, avocatul declară că este mai mult decât sigur că verificări similare s-au produs și în privința candidaților non-judecători, prin urmare, comisia prevetting știa despre dosarul penal în privința lui Lilian Muntean.

IURIE MĂRGINEANU, avocat: Având în vedere faptul că în privința judecătorilor s-au făcut aceste investigări eu sunt sigur că și în privința acestor procurori s-au făcut aceste investigări. Ce credeți, în privința persoanelor din sectorul neguvernamental nu s-au făcut aceste analize? Eu sunt sigur că s-au făcut, dar special s-au tăinuit unele momente să nu-i afecteze imaginea pentru a fi trecut prin hotărârea Parlamentului. Acestea sun elemente în continuu a uzurpării puterii judecătorești. Deci, a nimerit cine a trebuit, inclusiv cu învinuiri, cu dosare, cu altele, pentru uzurparea acestui organ statal important.

Deocamdată, reprezentanții comisiei prevetting nu au comentat aceste declarații.

Iulian Muntean, noul membru al Consiliului Suprem al Magistraturii, delegat de Parlament, este învinuit într-un dosar de corupție, intentat acum 5 ani.

Pe 7 septembrie curent, Iulian Muntean au fost numit în funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pentru un mandat de șase ani. Majoritatea PAS a votat proiectul, după ce Comisia Pre-vetting a anunțat că acesta a trecut cu brio verificarea de integritate.

Despre dosar a anunțat presa, la două săptămâni de la votul PAS pentru Muntean. Membrul CSM abia după asta a ieșit cu explicații.

Președinta Comisiei Juridice din Parlament, deputata PAS Olesea Stamate declară că nu știa despre faptul că unul dintre noii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii este bănuit într-un dosar penal de corupție.