Ion Guzun: Chiar dacă acel chestionar este voluntar ești obligat să indici dacă ai avut sancțiune penală

„Chiar dacă acel chestionar este voluntar ești obligat să indici dacă ai avut sancțiune penală sau ești subiectul unei investigații penale”, a subliniat membrul CSM, Ion Guzun.

Acesta a venit cu critici la adresa fostului său coleg, Iulian Muntean în cadrul emisiunii Rezoomat de la Rlive TV. Ion Guzun a mai precizat că acest scandal a scos la suprafață mai multe probleme din sistem.

„Dumnealui era obligat să indice în acel chestionar, chiar dacă el este voluntar, tu îți arăți integritatea ta și dacă ai avut sancțiune penală sau ești subiectul unei investigații penale. Dumnealui din câte am înțeles eu corect el nu a indicat acest lucru. Comisia de vetting nu este un procuror sau cineva care să aibă dosarele la îndemână și să verifice fiecare persoană. Pe parcurs am văzut că defapt dosarul este la procuratura Anticorupție și că de fapt 5 ani în urmă nu a introdus datele necesare în banca de date cu privire la infracțiuni. Acum noi putem să discutăm mult că este vina CNA sau a ofițerilor de urmărire sau anticorupție. Asta nu contează. Contează faptul că noi am constatat că o persoană a trecut prin toate punctele vulnerabile din acest sistem de verificare și de fapt a demonstrate că pe parcursul a ultimelor 5 ani cel puțin 80 de persoane ele nu au apărut într-o bază de date”, a declarat Guzun.

„Nu este CSM vizat. Nu noi am făcut această alegere, nu noi am făcut această investigație, nu noi l-am promovat pe domnul Iulian Munteanu în această funcție. De aceea și zic că atunci când noi vorbim de scandaluri sau imagine să punem lucrurile într-un anumit calendar de evenimente. Domnul Iulian Munteanu a depus dosarul nefiind susținut de către nimeni. El fiind avocat și lector universitar”, a mai precizat membrul CSM.