VIDEO. Un ucrainean care a luptat de partea naziștilor a fost omagiat în Parlamentul Canadei, fiind numit ”erou”

Președintele Camerei Comunelor din Canada, Anthony Rota, și-a cerut scuze pentru că a lăudat un ucrainean care a servit într-o unitate nazistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Iaroslav Hunka, în vârstă de 98 de ani, a stat în tribună și a fost ovaționat în picioare în parlament după ce Rota a spus că este un “erou”, în timpul unei vizite a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Grupul evreiesc canadian CIJA a declarat că este “profund tulburat” de faptul că un fost membru al unei divizii naziste, care a participat la genocidul evreilor, a fost omagiat.

Premierul Justin Trudeau se afla cu Zelenski în Parlament în acel moment.

Luni, Trudeau a spus despre faptul că Hunka a fost invitat că este “profund jenant”, dar nu a cerut demisia lui Rota.

“Este extrem de supărător că s-a întâmplat acest lucru. Președintele Parlamentului și-a recunoscut greșeala și și-a cerut scuze. Dar este ceva profund jenant pentru Parlamentul Canadei și, prin extensie, pentru toți canadienii”, a declarat Trudeau, potrivit BBC.

Mii de ucraineni au luptat de partea Germaniei naziste în timpul războiului, dar alte milioane au servit în Armata Roșie sovietică.

Într-o declarație, Anthony Rota a spus că pe 22 septembrie “în remarcile mele după discursul președintelui Ucrainei, am recunoscut o persoană în galerie. Ulterior, am aflat mai multe informații, care m-au făcut să regret decizia mea.”

Rota a spus că “nimeni, inclusiv colegii parlamentari și delegația Ucrainei, nu a fost la curent cu intenția mea sau cu remarcile mele înainte de a le face. Inițiativa a fost în întregime a mea, individul în cauză fiind din circumscripția [districtul] mea și fiindu-mi adus la cunoștință”.

“Vreau în mod special să-mi exprim cele mai profunde scuze comunităților evreiești din Canada și din întreaga lume. Îmi asum întreaga responsabilitate pentru acțiunile mele”, a declarat el.

Ca răspuns la declarația sa, CIJA a declarat: “Apreciem scuzele prezentate… O verificare adecvată este imperativă pentru a ne asigura că un astfel de incident inacceptabil nu se va mai repeta”.

Între timp, liderul conservator de opoziție al Canadei, Pierre Poilievre, a declarat că premierul Trudeau este, de asemenea, responsabil pentru incident, cerându-i acestuia să își ceară scuze.

Dar biroul lui Trudeau, care conduce Partidul Liberal, a declarat că decizia de a-l invita pe domnul Hunka a fost luată doar de biroul președintelui Camerei Deputaților, iar scuzele “au fost ceea ce trebuia făcut”.

“Nu a fost furnizată nicio notificare prealabilă biroului premierului, nici delegației ucrainene, cu privire la invitație sau la recunoaștere”, a declarat biroul premierului într-o declarație.

Biroul premierului Trudeau a negat, de asemenea, acuzațiile potrivit cărora ar fi avut loc o întâlnire privată între Hunka și prim-ministru.

La un moment dat, Rota a arătat spre Hunka, care stătea în tribună, spunând că bărbatul este “un erou ucrainean, un erou canadian și îi mulțumim pentru toate serviciile sale”.

Cei prezenți în clădire au răspuns cu aplauze.

Rota s-a confruntat cu apeluri din partea colegilor parlamentari de a demisiona, în timp ce alții l-au criticat pe Trudeau.

“Este șocant că membrii parlamentului s-au ridicat pentru a-l ovaționa”, a declarat luni, în Camera Comunelor, Peter Julian, deputat din partea Noului Partid Democrat.

“Deputații au făcut acest lucru pentru că am crezut pe cuvânt președintele Camerei Deputaților, că această persoană ar trebui într-adevăr să primească această onoare cu bună credință.”

Rusia a criticat invitația Canadei către Hunka. Luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat-o drept “scandaloasă”.

“Multe țări occidentale, inclusiv Canada, au crescut o generație tânără care nu știe cine a luptat cu cine sau ce s-a întâmplat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Și nu știu nimic despre amenințarea fascismului”, a declarat Peskov.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a încercat să justifice invazia sa în Ucraina prin afirmația falsă că Rusia vrea să “denazifice” țara.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Hunka a servit în Divizia 14 Waffen-SS Grenadier, cunoscută și sub numele de Divizia Galicia – o unitate voluntară formată în mare parte din etnici ucraineni sub comanda nazistă.

Membrii diviziei au fost acuzați de uciderea civililor polonezi și evrei, deși unitatea nu a fost găsită vinovată de crime de război de către un tribunal.

Unitatea a fost redenumită Prima Divizie ucraineană, înainte de a se preda Aliaților occidentali în 1945.

Dominique Arel, președinte al catedrei de studii ucrainene de la Universitatea din Ottawa, a declarat pentru CBC News că divizia din care a făcut parte Hunka a atras mii de voluntari ucraineni, mulți dintre ei alăturându-se cu speranța că vor putea obține independența Ucrainei.