Ion Chicu, despre decizia CSE: Arătăm la toată lumea că nu suntem noi în stare să gestionăm nimic în țara asta

Arătăm la toată lumea că nu suntem capabili să gestionăm nimic, a declarat președintele Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Ion Chicu în cadrul emisiunii Rezoomat de la Rlive TV.

Ex-premierul Republicii Moldova a comentat faptul că rețelele de transport a gazelor din Republica Moldova vor fi operate de către Vestmoldtransgaz, deținută de Transgaz România și BERD.

Chicu a mai precizat că nu are nimic împotrivă că e companie din România, dar regretă că statul nostru nu are capacitatea de a gestiona domeniul.

„Pe mine faptul că au transmis unei companii românești de loc nu mă afectează. Mai mult îmi pare rău că noi deja arătăm la toată lumea că nu suntem noi în stare să gestionăm nimic în țara asta. Nici Aeroport, nici gazoducte, nici rețele electrice, care înțeleg că și astea ultimele care o mai rămas vor să le privatizeze. Cumva arătăm că nu mai putem face nimic. Eu așa tratez acest lucru. Nu pot să spun că asta va fi în folosul sau avantajul consumatorilor. Pe mine altceva mă preocupa la tema gazului. Noi continuăm să plătim cel mai mare tarif la gaz chiar dacă a trecut și vara. Și asta se explică că s-au cumpărat acele volume de gaz care au fost suficiente și pentru iarnă, vară și toamnă și asta este explicația de ce ei nu pot diminua”, a declarat Ion Chicu.

Precizăm că, rețelele de transport a gazelor din Republica Moldova vor fi operate de către Vestmoldtransgaz, deținută de Transgaz România și BERD. O decizie în acest sens a fost aprobată astăzi în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale.

Vestmoldtransgaz va prelua în locațiune și va opera rețeaua de transport a gazelor naturale pe termen de 5 ani. De asemenea, va prelua prin succesiune contractele actuale de deservire tehnică încheiate de către SRL „Moldovatransgaz”, astfel fiind asigurată continuitatea proceselor operaționale aferente infrastructurii de transport a gazelor naturale.

SRL „Vestmoldtransgaz” a fost certificată de către ANRE în calitate de operator al sistemului de transport al gazelor naturale care deține gazoductul „Iași-Ungheni-Chișinău”. Acționari ai Vestmoldtransgaz sunt Transgaz din România (75%) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) cu 25%.