ULTIMA ORĂ: Sponsorul electoral al preşedintelui Zelenski a fost arestat pentru fraudă

Un tribunal din Kiev a dispus arestarea pentru două luni a miliardarului ucrainean Igor Kolomoiski, fost finanţator şi susţinător mediatic al preşedintelui Volodimir Zelenski în campania electorală, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Oligarhul în vârstă de 60 de ani, acuzat de fraudă şi spălare de bani, a compărut sâmbătă seară în faţa instanţei, purtând un tricou galben şi o vestă albastră, culorile drapelului ucrainean. La finalul audierii, tribunalul a decis plasarea lui Kolomoiski în arest preventiv pentru două luni şi a stabilit o cauţiune de 509 milioane de grivne (circa 12,7 milioane de euro), despre care avocatul său a declarat că nu o va plăti, aşadar va accepta să intre în arest.

Potrivit serviciului de securitate al Ucrainei (SBU), el este acuzat de fraudă şi dobândire ilegală de bunuri. Concret, procuratura a considerat probat faptul că între anii 2013 şi 2020 el efectuat în străinătate operaţiuni de spălare de bani în valoare de peste 570 de milioane de grivne, folosind pentru acestea infrastructura instituţiilor bancare aflate sub controlul său.

Întrebat despre acuzaţiile formulate la adresa sa, Kolomoiski a răspuns unui grup de jurnalişti că este “total” în dezacord cu acestea. Sâmbătă seară, în discursul său cotidian în care vorbeşte despre evoluţia războiului cu Rusia, preşedintele Volodimir Zelenski a făcut o referire indirectă la acest caz, salutând “hotărârea” instituţiilor de a avansa în cazuri “blocate de decenii”.

Zelenski a fost sprijinit de Kolomoiski în alegerile din 2019, când l-a învins pe fostul preşedinte Petro Poroşenko. Igor Kolomoiski a folosit atunci puternicele sale posturi TV pentru a-l promova în campania electorală pe actorul de comedie devenit politician.

Însă legăturile sale apropiate cu noul preşedinte nu l-au ferit apoi de probleme, după ce justiţia americană a reclamat că el şi unul dintre asociaţii săi au spălat bani în SUA. De altfel, cu patru ani înaintea alegerilor prezidenţiale din 2019, principalul activ al lui Kolomoiski, banca Privatbank a fost pusă sub sechestru de autorităţile ucrainene după ce a fost descoperită o gaură de 5 miliarde de dolari în situaţiile financiare.

Conform unor relatări, în iulie 2022 preşedintele Zelenski l-a deposedat de cetăţenia ucraineană pe fostul său sponsor electoral, întrucât acesta deţine de asemenea paşapoarte israelian şi cipriot, decizie pe care Kolomoiski a contestat-o în instanţă.

Ulterior, în luna noiembrie, guvernul ucrainean a invocat legislaţia specială impusă ca urmare a războiului cu Rusia pentru a prelua acţiuni ale principalei companii energetice ucrainene, Ukrnafta, controlată parţial de Kolomoiski.

Preşedintele Zelenski a promis în ultimele luni că va consolida lupta împotriva corupţiei, un fenomen endemic în Ucraina. Mai multe scandaluri majore de corupţie au ieşit la suprafaţă recent, dintre care unul îl implică chiar pe ministrul apărării Oleksii Reznikov şi priveşte un contract de achiziţii pentru armată încheiat cu o companie turcă.

De asemenea, peste 200 de centre de înrolare ale armatei au fost percheziţionate la sfârşitul lunii august pentru a eradica un vast sistem de corupţie prin care bărbaţii încorporabili se sustrag mobilizării.