Sorin Stati face dezvăluri despre atacul de la Aeroportul Internațional Chișinău

Sorin Stati face dezvăluri despre atacul de la Aeroportul Internațional Chișinău

Ministrul de Interne nu se grăbește să prezinte raportul privind dublul omor de la Aeroportul Internațional Chișinău, deoarece autoritățile încă nu au decis ce să facă și ce să nu facă public. De această părere este fostul șef MoldAtsa, Sorin Stati, și vine în contextul în care, deși autoritățile competente au promis să vină cu un raport până la sfârșitul lunii iulie, acesta nu a fost prezentat nici la mijloc de august. Potrivit lui Stati, responsabilă de această tragedie este conducerea Poliției de Frontieră și SIS.

SORIN STATI, ex-director MoldAtsa: „Autoritățile nu au decis ce să facă și ce să nu facă public. Pentru că evenimentul tragic s-a produs din cauza incompetenței conducerii poliției de frontieră. Totodată, în presă nu prea s-a vorbit de SIS, a cărei intervenție era obligatorie deoarece a avut loc un act de intervenție ilicită. Autoritățile caută posibilitatea de a declara pe cineva vinovat, și eu nu ași vrea ca în final să fie declarați vinovați cei care au decedat”.

De asemenea, Stati a menționat că ofițerii de la SIS sunt cei care cunosc planul construcției aeroportului și anume ei trebuiau să intervină pentru a neutraliza suspectul.

SORIN STATI, ex-director MoldAtsa: Legea cu privire la securitatea Aeronautică explică ce înseamnă act de intervenție ilicită în activitatea aeronautică civilă: pătrunderea cu forța la bordul aeronavei, pe aerodrom sau în Aeroport. Deci, ținând cont de faptul că personajul dat a sustras arma și a intrat în alte încăperi, eu consider că incidentul dat a fost un act de intervenție ilicită. Doar SIS-ul a făcut aplicații pe teritoriul aeroportului. Doar „ALFA” de la SIS are schemele birourilor și așa mai departe. Doar SIS-ul trebuia să intervină pentru a-l neutraliza. În acel moment a fost un haos și un bardac.

Potrivit lui Stati, pentru o țară în care este declarată Stare de Urgență, avem „zero” pregătire în domeniul securității.

SORIN STATI, ex-director MoldAtsa: Noi avem situație excepțională, noi avem declarațiile președintelui țării că vor fi acte de terorism cu luare de ostatici, noi avem declarațiile directorului SIS că, Doamne ferește, vine armata rusă și avem „zero” pregătire în aeroport.

Deocamdată, nici șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, nici șeful SIS, Alexandru Musteață și nici alți reprezentanți ai acesto structuri nu au comentat declarațiile expertului.