Igor Hlopețchi: Ceea ce se întâmplă la CEC denotă o atitudine discriminatorie față de cei implicați în exercițiul electoral

Departamentul Juridic al Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei atrag atenție asupra transformării Comisiei Electorale Centrale într-o instituție reprezentată de PAS – fapt inadmisibil pentru un stat democratic. Niciodată în istoria țării nu am mai avut o asemenea situație.

Aceasta le permite exponenților PAS să încalce grosolan legislația electorală fără ca CEC să ia atitudinea corespunzătoare. 

Dl Victor MACOVEI: 

Deși la capitolul legislație am intrat în noul an cu un nou Cod electoral, atragem atenția asupra modului cum funcționează Comisia Electorală Centrală, în componența căreia începând cu săptămâna trecută nu se mai regăsește nici un reprezentant al opoziției. În comparație,reamintim că o bună perioadă de timp, în Republica Moldova, exista practica ca însuși Președintele CEC să fie desemnat din partea opoziției. 

Deja concluziile le faceți singuri. De ce abordăm acest lucru? Fiindcă urmare a faptului că în Componența Comisiei nu se mai regăsește nici un reprezentant al opoziției, au loc la modul practic un șir de derapaje despre care colegii mei Vă vor vorbi succint.

Dna Victoria EȘANU: 

Zilele trecute reprezentanții PAS au împărțit locuitorilor din nordul țării și în or. Drochia material publicitar prin care se promovează intens imaginea dnei Marina Morozova.

În materialul publicitar nominalizat se menționează despre careva succese ale guvernelor Gavrilița și Recean din perioada 2022 – 2023 însă, se atribuie aceste succese doar partidului PAS, fiind neglijat totalmente aportul nemijlocit al administrației publice locale, precum și a altor instituții în care activează specialiști ce împărtășesc și alte idei politice.

Acțiunile respective sunt realizate din bani publici, utilizând resurse administrative, reprezentanții PAS fiind remunerați din contul bugetului de stat, rezultatul scontat fiind însă nu identificarea problemelor cu care se confruntă cetățenii și găsirea soluțiilor, dar spălarea și promovare imaginii PAS, ridicarea ratingului electoral în următoarele alegeri locale.

Prin materialele publicitare împărțite locuitorilor din Drochia, se  mizează pe impactul psihologic asupra percepţiei mesajului de către electorat în ajunul începerii perioadei electorale cu încălcarea prevederilor legislației electorale.  

Dl Igor HLOPEȚCHI: 

În contextul celor expuse de colegii mei, excluderea membrilor opoziției din organele de control a respectării legislației electorale este un derapaj grav, impropriu unui stat de drept și unei societăți democratice. Ceea ce se întâmplă cu Comisia Electorală Centrală, cu aplicarea dublelor standarde în raport cu concurenții electorali, denotă o atitudine discriminatorie față de cei implicați în exercițiul electoral. Se încalcă dreptul de a alege și de a fi ales. Încercați să vă închipuiți pentru câteva clipe ce s-ar fi întâmplat dacă astfel de încălcări ar fi fost comise de exponenții unor alte partide.

În opinia mea, toată mașinăria represivă a statului ar fi pornit peste acei concurenți electorali.  Mai mult, de la colegii noștri din teritoriu, foarte des primim mesaje că astfel de încălcări cum au fost raportate la Drochia, nu sunt cazuri particulare, ci poartă un caracter de masă, or, guvernarea, în special exponenții Partidului Acțiune și Solidaritate și-au creat impresia că, toată viața vor beneficia de impunitate. Asta nu corespunde standardelor europene legate de egalitate, supremația dreptului și a legii.   Trebuie sensibilizată opinia publică, ca astfel de cazuri să nu mai aibă loc și să fie prevenite. Iar orice încălcare a legislației electorale, să fie taxată dur, indiferent de partid, de persoană sau de oricare alt criteriu.