Cât plăteşte Polonia pentru refugiaţi

Beneficiile sociale acordate de statul polonez străinilor care aşteaptă primirea azilului politic au crescut de la 40 de milioane de zloţi pe an în urmă cu un deceniu la 100 de milioane de zloţi (22,5 milioane euro) anual, scrie Rzeczpospolita.

Cotidianul pune întrebarea de ce guvernul polonez emite mii de vize pentru străini veniţi din ţări precum Nepal pentru a munci în Polonia, dar spune „nu“ hotărât refugiaţilor care ar trebui să ajungă acolo prin schema de relocare a UE?

„Un imigrant înseamnă profit pentru stat – munceşte şi de aceea plăteşte contribuţii la asigurări sociale şi se întreţine singur, în timp ce un refugiat reprezintă un cost“, răspunde un fost ministru din partidul de guvernământ PiS. Iar costul este mare.

În perioada ianuarie-aprilie, Biroul pentru Străini a procesat aplicaţii pentru protecţie internaţională din partea a 3.300 de persoane. Anul trecut, cei mai mulţi dintre nou-veniţii care au primit azil au fost belaruşi. Timp de mai mulţi ani Belarus a încercat să creeze o criză a refugiaţilor în Polonia.