Iurie Mărgineanu: Statul cheltuie sume enorme pentru lupta contra corupției, dar avem rezultate modeste. Sistemul judecătoresc este capturat

Avocatul și profesorul universitar, Iurie Mărgineanu se întreabă – câți bani cheltuie statul pentru lupta contra corupției. Oare sunt argumentate aceste cheltuieli pentru întreținerea instituțiilor și a personalului care este implicat ca să constatăm niște rezultate destul de modeste?, se mai întreabă Mărgineanu.

Actuala guvernarea nu a îndeplinit condiționalitățile impuse de către UE de când a devenit candidat la aderarea în Uniunea Europeană, mai spune Mărgineanu.

Potrivit lui, la sfârșitul lunii iunie 2023, a fost publicat raportul Consiliului Europei cu privire la condiționalitățile realizate de Republica Moldova de când a devenit candidat la aderarea în Uniunea Europeană.

Iurie Mărgineanu constată că autoritățile raportează că din cele 9 condiționalități impuse Republicii Moldova, autoritățile declară că trei din ele au fost realizate cu succes.
Una din condiționalități realizate, se referă la Legislația electorală care de fapt nu a fost respectată de către guvernare. Aceasta se vede și în rapoartele anterioare sau regulamente adiacente.

Altă condiționalitate – reforma Justiției – oare aici putem vorbi despre careva succese?, se întreabă profesorul universitar Iurie Mărgineanu. Actuala guvernare, de fapt, a blocat reforma Justiției, inclusiv, activitatea instanțelor judecătorești. Sistemul judecătoresc este capturat, mai spune Iurie Mărgineanu.

Altă condiție se referă la Combaterea corupției, iar aici, guvernarea chiar nu are cu ce se lăuda, ori discuțiile interminabile între instituțiile responsabile denotă mai curând o altfel de luptă de cât contra corupției.

În perioada 2018 până în 2022 în ceea ce privește componentele de infractiuni, prevăzute de codul penal 324, așa-numita Infracțiune de corupere pasivă, au fost 121 de hotărâri, 102 persoane condamnate, dintre care 36 de persoane au fost achitate, iar în 10 cazuri, au fost încheiate procesul penal. De asemenea, au fost confiscate în folosul statului 491 mii lei.

Câți bani cheltuie statul pentru lupta contra corupției. Oare sunt argumentate aceste cheltuieli pentru întreținerea instituțiilor și a personalului care este implicat ca să constatăm niște rezultate destul de modeste?, se mai întreabă Avocatul și profesorul universitar, Iurie Mărgineanu.