Regiunea Odesa a fost atacată în plină zi cu rachete ruseşti

Rusia a bombardat regiunea Odesa în noaptea de joi spre vineri cu rachete instalaţii ucrainene unde se pregăteau atacuri cu drone kamikaze, a reacţionat vineri Ministerul rus al Apărării, după a patra noapte consecutivă de atacuri ruseşti cu rachete şi drone asupra unor infrastructuri din oraşul-port Odesa, încă o salvă de rachete fiind lansată vineri în aceeaşi regiune în plină zi, relatează agenţia EFE.

“Noaptea aceasta, Forţele Armate ruse au lansat un nou atac cu arme de precizie cu rază lungă de acţiune dinspre mare împotriva instalaţiilor în care se pregăteau acte teroriste împotriva Rusiei cu folosirea dronelor de atac”, a transmis Ministerul rus al Apărării. Potrivit acestuia, “toate ţintele au fost atinse”, fără a da detalii despre localizarea acestora.

Potrivit responsabililor ucraineni, Rusia a atacat cu rachete şi drone începând de marţi în fiecare noapte instalaţii portuare folosite pentru exportul cerealelor şi alte infrastructuri ale industriei agricole ucrainene.

Două dintre aceste atacuri au fost justificate de Moscova drept “represalii” după atacul ucrainean efectuat luni cu drone acvatice de suprafaţă asupra podului Kerci, care leagă peninsula Crimeea anexată şi Rusia continentală.

Lansarea acestor atacuri coincide şi cu retragerea Rusiei din acordul mediat de ONU şi Turcia pentru transportul cerealelor ucrainene printr-un coridor sigur în Marea Neagră. Potrivit oficialilor ucraineni, Rusia caută prin aceste bombardamente să degradeze cât mai mult infrastructura ucraineană destinată exportului de cereale.

În toate aceste patru atacuri, Rusia a folosit peste 70 de rachete, în special rachete de croazieră Kalibr lansate de pe nave din Marea Neagră, şi circa o sută de drone.

Un al cincilea atac a fost efectuat vineri înainte de orele prânzului cu şapte rachete, provocând pagube într-un district tot din regiunea de coastă Odesa.

“Ţinta a fost o infrastructură importantă”, a declarat reprezentantul Administraţiei Militare din regiunea Odesa, Oleg Kiper, fără a oferi deocamdată alte detalii. Şi purtătoarea de cuvânt a armatei ucrainene, Natalia Humeniuk, a confirmat că acest ultim atac şi-a atins ţinta. “Încă evaluăm amploarea pagubelor, nu avem informaţii despre victime”, a declarat aceasta.