Vremea extremă – recorduri în China de 52,2 grade Celsius

O localitate izolată din nord-vestul arid al Chinei a îndurat duminică temperaturi de peste 52 de grade Celsius, a anunțat presa de stat, stabilind un record pentru o țară care se lupta cu o vreme de minus 50 de grade Celsius în urmă cu doar șase luni, transmite Reuters.

Temperatura de duminică a depășit recordul anterior de 50,3 grade Celsius, măsurat în 2015 în apropiere de Ayding, în depresiune, un bazin vast de dune de nisip și lacuri uscate la peste 150 m sub nivelul mării.

Începând din aprilie, țări din Asia au fost afectate de mai multe runde de temperaturi record, alimentând îngrijorările cu privire la capacitatea lor de a se adapta la o climă în schimbare rapidă. Obiectivul de a menține încălzirea globală pe termen lung în limita a 1,5 grade Celsius este tot mai departe de a fi atins, spun experții în domeniul climei.

Temperaturile ridicate și prelungite din China au pus la încercare rețelele electrice și culturile, iar îngrijorările legate de o posibilă repetare a secetei de anul trecut, cea mai severă din ultimii 60 de ani, sunt din ce în ce mai mari.

China nu este străină de variațiile dramatice ale temperaturilor de-a lungul anotimpurilor, dar aceste variații sunt din ce în ce mai mari.

La 22 ianuarie, temperaturile din Mohe, un oraș din provincia Heilongjiang din nord-estul țării, au scăzut până la minus 53 de grade Celsius, potrivit biroului meteorologic local, depășind precedentul minim istoric al Chinei, de minus 52,3 grade Celsius, stabilit în 1969.

De atunci, cele mai abundente ploi din ultimul deceniu au lovit centrul Chinei, devastând câmpurile de grâu într-o zonă cunoscută ca fiind grânarul țării.

Săptămâna aceasta, Statele Unite și China încearcă să relanseze eforturile de combatere a încălzirii globale, iar John Kerry, trimisul special al SUA pentru climă, se află la Beijing și poartă discuții cu omologul său chinez, Xie Zhenhua.