Țările Baltice se vor decupla de la rețeaua electrică a Rusiei la începutul anului 2025

Estonia, Letonia și Lituania sunt pregătite să se decupleze de la rețeaua electrică rusă la începutul anului 2025, în ciuda insistențelor Lituaniei de a se deconecta mai devreme, transmite premierul Estoniei. La peste trei decenii de la destrămarea URSS și la 19 ani de la aderarea la UE, statele Baltice încă depind de capacitatea energetică a Moscovei.

Chiar dacă Lituania a insistat asupra decuplării la începutul anului 2024, Estonia nu este pregătită, din cauza costurilor mult prea mari generate de o deconectare succintă, a declarat premierul estonian Kaja Kallas pentru Reuters.

“Înțeleg că Lituania vrea ca deconectarea să se producă mai repede, dar Estonia ar plăti cel mai mare preț pentru acest lucru și riscăm de asemenea pene de curent”, a declarat Kallas, în marja summitului NATO de săptămâna trecută de la Vilnius.

“Facem un compromis și suntem de acord să reducem termenul prevăzut cu un an. Așadar, deconectarea va avea loc la începutul anului 2025”, a mai spus Kallas.

Operatorul lituanian de rețele electrice Litgrid a declarat că va continua să facă lobby pe lângă Estonia și Letonia pentru a se mișca mai repede, însă dacă Estonia nu va ceda, va merge în siajul acesteia, deoarece toate cele trei țări Baltice trebuie să se decupleze împreună.

“Suntem dependenți de Estonia, iar dacă nu se răzgândesc, din păcate, decuplarea se va întâmpla potrivit calendarului lor (la începutul anului 2025)”, a declarat Rokas Masiulis, șeful operatorului lituanian de rețele electrice Litgrid.

“Vedem ce se întâmplă în Ucraina, unde oamenii sunt uciși și bombele continuă să cadă – nu cred că este o alegere corectă să continuăm să cooperăm cu agresorul doar pentru că astfel se economisesc câțiva cenți”, a mai spus Masiulis jurnaliștilor.

În cadrul unui acord semnat în 2018, liderii din regiune, cu sprijinul Poloniei și al Comisiei Europene și beneficiind de o finanțare europeană de 1,6 miliarde de euro, au convenit să își modernizeze infrastructura și să se deconecteze de la rețeaua electrică rusească până în 2025.

Decuplarea va fi anunțată printr-un document oficial adresata operatorilor rețelei comune din Țările Baltice, Rusia și Belarus în august 2024, a mai declarat Kallas.