Începe audierea noului grup de candidați non-judecători la funcții în CSM

Comisia Pre-Vetting va desfășura, în perioada 14 – 21 iulie, 2023, audierea candidaților din noul grup al non-judecătorilor, înaintați de Parlament la funcția de membru al Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

În total sunt nouă candidați: Aliona Corcenco, Iulian Muntean, Ana Tipa, Veaceslav Guțan, Leonid Chirtoacă, Vitalie Sîli, Nicolae Agachi, Vanu Jereghi, Lucia Popescu.

„Interviurile vor începe vineri, 14 iulie, cu audierea Alionei Corcenco, la 10:00, și a lui Veaceslav Guțan, preconizată pentru ora 12:00, și vor continua pe 19, 20 și 21 iulie. Ora exactă a audierilor va fi anunțată complementar.

Audierile vor avea loc în incinta Institutului Național al Justiției, sala 108 (Alexandru Ion Cuza)(strada M. Kogălniceanu colț cu strada Serghei Lazo 1), iar societatea civilă, reprezentanții mass-media și publicul larg pot participa, prin notificarea prealabilă a Secretariatului Comisiei la press@vettingmd.com.

Comisia menționează că filmarea, transmisiunea live din sala de audieri, precum și fotografierea pe întreaga durată a ședințelor este interzisă. Secretariatul Comisiei va oferi jurnaliștilor interesați fotografii din timpul audierilor. După încheierea audierii, înregistrările video în limbile română și engleză vor fi plasate pe pagina web a Comisiei www.vetting.md în rubrica Transparență -> Audieri și canalul de Youtube https://www.youtube.com/@comisia.prevetting.”, anunță Comisia.

Amintim că, urmare a deciziei Comisiei juridice, numiri și imunități, din 5 mai 2023, Parlamentul a transmis Comisiei Pre-Vetting lista cu nouă candidați non-judecători la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii. Printre aceștia sunt juriști liber profesioniști, avocați și reprezentanți ai societății civile și mediului academic, care vor trece prin procesul de verificare a integrității financiare și etice a Comisiei Pre-Vetting, pentru a putea deveni eligibili să ocupe o funcție de membru permanent în CSM.