Germania urmează să livreze Ucrainei lansatoare şi rachete de tip Patriot suplimentare

Germana urmează să livreze Ucrainei lansatoare şi rachete ale sistemului de apărare antirachetă de tip PATRIOT, anunţă miercuri, în a doua zi a summitului NATO de la Vilnius, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează CNN.

”Am continuat discuţia cu privire la garanţiile de securitate oferite Ucrainei pe calea sa către NATO cu cancelarul german, Olaf Scholz. Mulţumim pentru susţinerea dumneavoastră”, anunţă într-o postare pe Telegram Volodimir Zelenski.

”Există un acord asupra unor lansatoare şi rachete Patriot suplimentare din partea Germaniei. Este foarte important să apărăm viaţa în Ucraina de teroarea rusă”, scrie el.

”Sunt recunoscător Germaniei pentru că este pregătită să susţină Ucraina şi să ne apere libertatea. Programe de susţinere pe termen lung sunt cel mai bun semnal pentru toată lumea că Eurpa noastră va rămâne un spaţiu de securitate şi de pace”, continuă el.

Ministerul german al Apărării a anunţat marţi, într-un comunicat, un ajutor militar în valoare de 700 de milioane de euro.

Aliaţii Kievului au livrat sisteme de tip Patriot Kievului, consolidând capacitatea apărării cu rază lungă a Ucrainei.

Sistemele de tip PATRIOT dispun de un radar puternic care detectează ţinte la mare distanţă, care le fac să intercepteze inclusiv rachete balistice.

Războiul rus din Ucraina a modificat peisajul securităţii Europei şi a determinat statelele membre NATO, inclusiv Germania, să-şi regândească abordarea strategiei securităţii la nivel naţional şi să-şi modernizeze capacităţile militare.