Kievul şi Odesa, atacate cu drone înaintea summitului NATO

Rusia a efectuat un atac nocturn cu dronă la Kiev – al doilea atac aerian de la începutul lui iulie -, anunţă marţi autotiăţile ucrainene, înaintea deschiderii unui summit NATO care urmează să se concentreze asupra situaţiei din Ucraina, relatează AFP.

”Inamicul a atacat Kievul din aer a doua oară luna aceasta”, anunţă Administraţia Militară a Kievului într-o postare pe Telegram.

Atacul a provocat pagube minore, precizează ea.

El a fost comis cu drone de fabricvaţie iraniană de tip Shahed, lansate din sud, potrivit administraţiei, probabil din regiunea rusă Krasnodar.

”Toate ţintele aeriene detectate care veneau către Kiev au fost distruse de către forţele şi mijloacele apărării noastre aeriene”, anunţă aceaşi sursă, fără să precizeze nunărul dronelor doborâte.

Ministerul ucrainean de Interne a anunţat că fragmente de dronă au fost localizate în regiunea Kiev.

”Ferestre şi dependinţe ale unor reşedinţe private au fost avariate”, potrivit ministerului.

Capitala ucraineană – relativ cruţată de la începutul acestui an – a fost ţinta unor raiduri aeriene nocturne în mai.

ALERTE AERIENE

Oraşul portuar Odesa, situat în sudul Ucrainei, a fost ţintit de asemenea într-un atac cu dronă în noaptea de luni spre marţi, anunţă un reprezentant al administraţiei locale, Serghii Braciuk.

Apărarea antiaeriană a intrat în acţiune, a anunţat el, fără să facă alte precizări.

Alerte aeriene au fost declanşate, de asemenea, în regiunile Mîkolaiv, Herson, Kirovograd, Poltava, Sumî şi Harkov.

Turcia şi-a dat luni acordul unei aderări a Suediei la NATO, o ”zi istorică” care le permite aliaţilor să-şi afişeze unitatea la începutul summitului de la Vilnius, în centrul căruia se află Ucraina, la aproape 18 luni de la începutul ofensivei ruse.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care urmează să asiste la summit, a cerut un ”semnal clar” din partea Occidentului în privinţa perspectivei aderării Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică.