„Adevărul este că Ucraina rămâne fără muniţie”. Anunțul făcut de liderul NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Ucraina rămâne fără muniţie şi că “trebuie făcut tot posibilul pentru a o furniza”, deşi decizia de a livra Kievului controversata muniţie cu dispersie este o decizie individuală a statelor.

“Adevărul este că, cel puţin pe termen scurt, Ucraina rămâne fără muniţie, aşa că trebuie să facem tot ce putem pentru a o furniza. Apoi, referitor la întrebarea specifică ce tip de muniţie mai exact, aceasta este o decizie naţională a fiecăruia dintre aliaţi”, a indicat Stoltenberg în cadrul întâlnirii care precede summitul liderilor NATO care are loc marţi şi miercuri la Vilnius, transmite EFE.

Răspunzând întrebării dacă decizia SUA de a livra Ucrainei muniţii cu dispersie, interzise în peste o sută de ţări, a divizat aliaţii, Stoltenberg a amintit că “unii aliaţi au semnat Convenţia privind muniţiile cu dispersie; alţii, nu”.

“Aici nu este vorba despre o poziţie a NATO. Aliaţii au poziţii diferite în această convenţie. Ceea ce trebuie să înţelegem este că muniţiile cu dispersie au fost folosite de ambele părţi în acest război”, a comentat el, conform Agerpres.

Stoltenberg a făcut însă o distincţie între întrebuinţarea pe care o dă Rusia acestui tip de muniţie, pe care o foloseşte “pentru a invada o altă ţară”, şi scopul în care o utilizează Ucraina, “pentru a se apăra împotriva agresiunii ruse”.

Politicianul norvegian a amintit că aliaţii trebuie să-şi refacă stocurile, epuizate de livrarea masivă de muniţie de artilerie către Ucraina, şi pentru aceasta au decis să consolideze baza industrială şi să plaseze comenzi comune.

“Încet încet, producţia creşte”, a spus Stoltenberg, care a recunoscut totuşi că “este nevoie de mai mult timp pentru a avea toată capacitatea necesară”, aşa că “până atunci, furnizarea de muniţie este o provocare”.