Dumitru Alaiba: Patenta pentru comerț nu revine – nici în Bălți, nici în Comrat, nici în altă parte

Într-o săptămână, 400 de persoane, care au activat anterior în bază de patentă de întreprinzător, au trecut la regimul de activitate independentă, a declarat ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

Primele rezultate ale reformei patentelor au fost discutate în cadrul consultărilor publice pe platforma Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe. Totodată, reprezentanții celor mai mari piețe din țară spun că majoritatea foștilor patentari au ales activitatea independentă.

Comercianții care au muncit în baza patentelor trec la alte forme de activitate, iar Serviciul Fiscal de Stat și Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului le oferă susținerea necesară, a precizat ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

„Din acești 4 mii de persoane, 400 deja au actele în regulă de activitate independentă, pot lucra, legal mai departe cu aparat de casă. În afară de asta, la ODA, din câte știu, aproape 40 de solicitări de compensare deja au ajuns. Vedem că lucrurile pornesc. Deci aproape 40 de solicitări de compensare a costurilor aparatului de casă, în mare parte sunt la ODA și săptămâna asta o să fie transferați banii pentru a compensa aceste cheltuieli”, a declarat Dumitru Alaiba.

În prima săptămână, peste 400 de foști patentari s-au înregistrat în noul regim de activitate independentă. 38 deja au solicitat compensarea cheltuielilor pentru aparate de casă. Banii le vor fi transferați de urgență.

Oamenii se conformează, unul câte unul. Ceea ce nu ajută este dezinformarea din partea unor politicieni. Unii din ei chiar și în această perioadă îi mint că s-ar putea să se reinstituie patenta. Asta îi oprește pe oameni din a se înregistra. Politicienii fac asta pentru profituri politice, iar prin asta pun la bătaie soarta oamenilor și a micii lor afaceri.

Oameni buni, o să fiu tranșant: patenta pentru comerț nu revine. Nici în Bălți, nici în Comrat, nici în altă parte. Mergem înainte, a mai declarat Dumitru Alaiba.