FT: NATO folosește Ucraina ca pe un teren de testare pentru armamentul lor avansat

Războiul dintre Ucraina și Rusia oferă țărilor NATO șansa de a-și testa armamentul avansat pe un câmp de luptă real și, ca urmare, obțin informații valoroase, potrivit ziarului Financial Times, citat de Business Insider.

Statele membre NATO, inclusiv SUA, Canada, Marea Britanie, Germania și Franța, au oferit Ucrainei arme și i-au antrenat pe militarii ucraineni, de la invazia Rusiei, în februarie 2022.

Tipurile de arme pe care le-au trimis Ucrainei au devenit din ce în ce mai avansate de la începutul războiului, Kievul făcând presiuni pentru a primi tancuri moderne, sisteme de apărare aeriană și avioane.

Ministrul Apărării al Ucrainei, Oleksii Reznikov, a declarat pentru Financial Times că, din această cauză, aliații Ucrainei „pot vedea dacă armele lor funcționează, cât de eficient funcționează și dacă trebuie să fie modernizate”.

„Pentru industria militară a lumii, nu poți crea un teren de testare mai bun”, a spus el.

Reznikov a arătat că Ucraina a doborât o rachetă rusă Kinzhal în luna mai folosind un sistem Patriot, fabricat din SUA.

Experții erau de părere că sistemul Patriot era capabil să doboare un Kinzhal, dar trupele ucrainene au demonstrat acest lucru, potrivit FT. Rusia se lăudase anterior că aceste rachete sunt de neoprit.

De atunci, mai multe rachete Kinzhal au fost doborâte deasupra Ucrainei.

Reznikov a spus că Ucraina le arată, de asemenea, țărilor membre NATO cum ar putea funcționa armele lor atunci când sunt folosite laolaltă.

În același timp, el a spus că încercările Rusiei de a bruia armamentul avansat al Ucrainei au dus la actualizări constante ale tehnologiei.

„Rușii vin cu o contramăsuri, ne informăm partenerii și ei fac o nouă contramăsuri împotriva acestei contramăsuri”, a spus Reznikov.

Petro Piatakov, un colonel în retragere, care este acum consultant pentru industria armelor, a declarat pentru FT că există un „interes activ din partea producătorilor de artilerie occidentali în primirea feedback-ului de la ucraineni… pentru a elimina deficiențele”.

El a spus că luptele din Ucraina au scos la iveală unele probleme. „În timpul operațiunilor a devenit evident că aceste sisteme nu erau destinate unui război atât de intens”, a adăugat Petro Piatakov.

Pe de altă parte, Jack Watling, de la think tank-ul Royal United Services Institute din Londra, a declarat pentru că luptele au oferit Occidentului și informații noi despre modul în care funcționează armele Rusiei.

Dar el a avertizat că Occidentul „și-a expus o mulțime de capacități proprii Rusiei și Chinei și, prin urmare, va trebui să schimbe modul în care funcționează unele dintre echipamentele sale pentru a-și păstra avantajul competitiv”.