VIDEO Irina Vlah: Dacă pentru PAS nu este o prioritate, poate conducerile ulterioare vor dori să mențină relațiile cu CSI

O nouă ședință, o nouă dezbatere la Guvern, între premierul Dorin Recean și bașcana în exercițiu Irina Vlah. Conducătoarea Găgăuziei l-a îndemnat pe prim-ministru să nu renunțe la acordurile încheiate pe platforma Comunității Statelor Independente (CSI).

Sute de mii de cetățenii noștri locuiesc în statele membre ale CSI; avem legături economice, sociale, culturale și istorice puternice cu aceste țări. Sunt sigură, că Republica Moldova trebuie să urmeze o politică de deschidere la 360 de grade și să nu creeze noi puncte de tensiune, susține Irina Vlah.

„Este așa o solicitare când luați o decizie de a ieși din anumite acorduri, să vă gândiți la oameni, la afaceri, să luați în considerație interesele lor. De aceea, în această viață e mai bine să construiești relații decât să le destrami. Eu propun ca țara să nu iasă din acordurile ce țin de CSI, deoarece CSI nu este doar o țară cu care voi aveți relații deosebite. Sunt mai multe țări cu care oamenii au relații de faceri și în care este stabilită și diaspora noastră. În generat, diaspora din CSI este nemulțumită că fracțiunea voastră se interesează numai de diaspora din Europa. Dacă pentru voi asta nu este o prioritate, poate conducerile ulterioare vor dori să mențină relațiile cu CSI”, a declarat Vlah în cadrul ședinței de astăzi, transmite TV8.md.

În replică, premierul i-a răspuns că decizia de a denunța acordurile cu CSI a fost consultată.

„Noi mereu aceste decizii le consultăm cu toate păturile societății și cu oamenii de afacere. Nu știu cu cine vă consultați dumneavoastră, dar noi și mai departe o să continuăm să ne integrăm în Uniunea Europeană. Noi nu vom participa în acele construcții politice care există numai pentru ca cineva să-și promoveze interesele”, a subliniat Recean.

La rândul său, Vlah a spus că nimeni nu este împotriva ca noi să participăm la acorduri cu UE: „Noi considerăm că așa și trebuie de făcut. Dar de prietenit nu trebuie împotriva cuiva”

Recean: „Și data trecută v-am urat călătorii plăcute la Moscova, la Tel Aviv”.

Vlah: „V-aș recomanda să fiți mai ingenios. Să repetați una și aceeași la fiecare ședință nu e nivelul dumneavoastră.”