Simptomul banal care poate depista cancerul de piele, dar pe care nimeni nu îl ia în serios

Un simptom banal pe care cei mai mulți oameni nu îl iau în serios poate semnala prezența cancerului de piele. Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) a publicat noi informații despre cauzele și modalitățile de prevenire a cancerului de piele, transmite Telex.md.

Temperaturile ridicate și zilele însorite vin la pachet cu unele probleme grave de sănătate. Îngrijirea corespunzătoare a pielii este esențială în zilele de vară, când pielea noastră este mult mai expusă razelor ultraviolete.

Supraexpunerea la lumina ultravioletă, care provine din razele soarelui sau din alte surse, se numără printre principalele cauze ale cancerului de piele.

Potrivit CDC, cancerul de piele este cel mai frecvent tip de cancer întâlnit în SUA. Deși gradul de conștientizare a riscurilor legate de expunerea excesivă la soare este în creștere, specialiștii trag un semnal de alarmă: există un loc pe care oamenii uită adesea să își aplice loțiune de protecție solară – picioarele.

De multe ori oamenii uită să-și verifice pielea de pe picioare pentru pentru a detecta semne de melanom,

Dintre toate tipurile de cancer de piele, melanomul provoacă cele mai multe decese din cauza faptului că se răspândește rapid în alte părți ale corpului.

Un lucru la care trebuie să fiți atenți este prezența rănilor deschise în zona picioarelor. Acordați o atenție sporită tăieturilor care se vindecă greu.

„O schimbare la nivelul pielii este cel mai frecvent semn al cancerului de piele. Poate fi vorba despre o nouă excrescență, o rană care nu se vindecă sau o schimbare la o aluniță. Nu toate cancerele de piele arată la fel”, avertizează CDC, conform Mirror.

Există șapte semne la care merită să fiți atenți când vine vorba de cancerul de piele:

 • Aluniță care nu are o culoare uniformă
 • Aluniță mare
 • Aluniță care se schimbă în timp
 • Aluniță umflată
 • Aluniță care sângerează
 • Aluniță care provoacă senzația de mâncărime
 • Aluniță cu crustă

CDC recomandă folosirea cremei cu SPF pe tot parcursul anului, nu doar în lunile de vară. Urmați următoarele recomandări pentru a vă feri de efectul nociv al razelor UV:

 • Stați la umbră.
 • Purtați îmbrăcăminte care să vă acopere brațele și picioarele.
 • Purtați o pălărie mare care să vă umbrească fața, capul, urechile și gâtul.
 • Purtați ochelari de soare care blochează atât razele UVA, cât și UVB.
 • Folosiți o cremă de protecție solară cu spectru larg, cu un factor de protecție solară (SPF) de 15 sau mai mare.

„Cele mai multe cazuri de cancer de piele sunt cauzate de supraexpunerea la razele ultraviolete (UV) de la soare, de la paturile de bronzare sau de la lămpile solare. Razele UV pot deteriora celulele pielii. Pe termen scurt, această deteriorare poate provoca o arsură solară”, arată CDC.

„În timp, daunele provocate de razele UV se adună, ducând la modificări ale texturii pielii, la îmbătrânirea prematură a pielii și, uneori, la cancer de piele. De asemenea, razele UV au fost legate de afecțiuni oculare, cum ar fi cataracta”, arată aceeași sursă.