ULTIMA ORĂ: SUA avertizează China: „E doar o chestiune de timp până când cineva va fi rănit”

Guvernul american avertizează din nou China să renunțe la manevrele militare „agresive” pentru că acestea ar putea să se soldeze, într-un final, cu răniți. Administrația de la Washington a avertizat regimul de la Beijing după un incident periculos în weekend – o navă chinezească a tăiat calea unui distrugător SUA, la un pas de ciocnire.

Marina americană a acuzat, sâmbătă, că o navă chinezească s-a deplasat în zigzag într-un mod „periculos” în jurul unuia dintre distrugătoarele sale care naviga în strâmtoarea Taiwan împreună cu o navă canadiană, la mai puţin de 10 zile după un incident aerian între cele două ţări în regiune.

„Este doar o chestiune de timp până când cineva va fi rănit”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al SUA, John Kirby, într-o conferinţă de presă.

El a denunţat o serie de manevre atât „periculoase”, cât şi „neprofesionale”, în opinia sa. Pentagonul a criticat, duminică, acţiunile „din ce în ce mai riscante” ale armatei chineze în Asia.

Pe 26 mai, pilotul chinez al unui avion de vânătoare a efectuat o „manevră agresivă nejustificată” în apropierea unui avion de recunoaştere american care survola Marea Chinei de Sud, potrivit militarilor americani.