Avertismentul FMI – piața imobiliară riscă să se prăbușească din cauza dobânzilor ridicate

FMI a adresat un nou avertisment băncilor centrale cu privire la o corecție incontrolabilă a pieței imobiliare din cauza creșterii bruște și semnificative a ratelor dobânzilor, insistând în special asupra economiilor dezvoltate care au avut prețuri ”umflate” înainte și în timpul pandemiei, transmite Telex.md.

Concret, într-o analiză publicată pe blogul FMI, economistul Nina Biljanovska notează că în timpul pandemiei prețurile imobilelor din multe țări, în special în economiile dezvoltate, au crescut la niveluri record în perioada în care ratele dobânzilor au fost scăzute, iar locuințele disponibile erau puține. Dar de anul trecut, prețurile fie au început să scadă, fie creșterea lor să încetinească. Potrivit FMI, încetinirea creșterii prețurilor poate însemna și o evoluție pozitivă în acele țări care au înregistrat o creștere bruscă în timpul pandemiei.

Mai mult decât dublu

Cu toate acestea, în contextul ciclului de înăsprire a politicii monetare început anul trecut, rata medie a dobânzii la creditele ipotecare în economiile avansate a ajuns la 6,8% la sfârșitul lui 2022, mai mult decât dublu față de începutul aceluiași an. În situația în care costurile de împrumut continuă să crească sau rămân ridicate pentru o perioadă prelungită, este posibil ca cererea și prețurile să scadă și mai mult, potrivit FMI.

Potrivit FMI, economiile cu un grad mare de îndatorare a gospodăriilor și cu împrumuturi preponderent cu dobândă fluctuantă sunt expuse unui risc mai mare. Analizând indicatorii de risc pe piața imobiliară, se pare că Grecia nu este în pericol.

Comparație cu criza din 2007

Conform analizei FMI, situația actuală diferă semnificativ de condițiile care predominau în urmă cu cincisprezece ani. În majoritatea cazurilor, deși este puțin probabil ca o scădere a prețurilor locuințelor să declanșeze o criză financiară, o scădere bruscă poate înrăutăți perspectivele economice, notează FMI. Iar dacă riscurile potențiale cresc, este necesară o supraveghere atentă, dar și o posibilă intervenție a autorităților de resort în următorii ani.

Potrivit economistului FMI, băncile sunt mai bine protejate în comparație cu perioada de dinaintea crizei, iar în majoritatea economiilor dezvoltate sunt aplicate criterii de siguranță mai stricte. Cu toate acestea, concluzionează Biljanovska, raportul mediu datorie/venit al gospodăriilor este aproximativ același cu cel din 2007, în principal în cazul economiilor care au reușit să evite greul crizei și și-au crescut gradul de îndatorare.

Să nu uităm, FMI are ca scop principal promovarea cooperării monetare internaționale, garantarea stabilității financiare, facilitarea comerțului internațional, contribuirea la un nivel înalt de ocupare a forței de muncă, la stabilitate economică și combaterea sărăciei.

Related Articles

Stay Connected

3,869CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

Ultima oră