VIDEO Irina Vlah aduce acuzații grave Maiei Sandu și PAS

Actuala bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah, a criticat-o dur pe președinta Maia Sandu și partidul de guvernământ PAS. În cadrul Congresului deputaților de toate nivelurile și legislaturile din Găgăuzia, Vlah a acuzat Chișinăul de divizarea societății și incitarea poporului Republicii Moldova împotriva Găgăuziei, transmite Realitatea.

„Partidul PAS și președintele Sandu, care creează cu sârguință un cult al personalității din persoana sa, a împărțit societatea noastră moldovenească cu politica sa. Pe lângă faptul că i-au împărțit pe toți în așa-numiți „oameni buni” și dușmani, au făcut-o cu aroganță în raport cu sute de mii de concetățeni. I-au calificat drept „oponenți ai democrației” pe toți cei care au păstrat o viziune critică asupra acțiunilor autorităților. În categoria dușmanilor am ajuns și noi, locuitorii Găgăuziei, precum și întreaga opoziție politică”, a menționat bașcana.

În cadrul discursului său, Vlah s-a referit și la intențiile autorităților moldovenești de a adera la UE până în 2030, promisiuni care, potrivit ei, fac parte dintr-o „realitate virtuală”.

„Schițând o imagine a viitorului îndepărtat, joacă pe emoții și înlocuiesc interesele vitale ale oamenilor cu sloganuri frumoase. Însă noi avem nevoie de locuri de muncă și investiții, ci nu de împrumuturi. Oamenii așteaptă majorarea salariilor și pensiilor, o inflație mai mică, un PIB mai mare. Din păcate, conducătorii noștri amatori nu ne vor spune nimic despre asta”, a adăugat Irina Vlah.

Actuala guvernatoare a Găgăuziei le-a cerut deputaților să transmită autorităților centrale un semnal clar despre viziunea lor asupra viitorului.

„Dorința de a limita competențele autonomiei va conduce la o escaladare a conflictului dintre autoritățile centrale și cele regionale. Este ușor să aprinzi focul, dar este mai greu să-l stingi”, a conchis Vlah.

În Găgăuzia ar putea fi organizat un referendum privind independența regiunii

Cu o astfel de propunere a venit deputatul din Adunarea Populară de la Comrat la Adunarea Generală a aleșilor din Găgăuzia, care are loc astăzi la Comrat.

Potrivit Radar Media, adunarea a înaintat următoarele cereri către autoritățile centrale:

  • A oferi un statut juridic special Găgăuziei în Constituție,
  • Să fie aduse legile Republicii Moldova în conformitate cu statutul Găgăuziei,
  • În termen de 3 luni, refacerea serviciului vamal, inspecției fiscale și a altor organe lichidate în Găgăuzia,
  • O cotă în separată în Parlamentul Republicii Moldova din partea Găgăuziei,
  • Să se reia activitatea grupului interparlamentar de deputați,
  • Oprirea practicii de încălcare a drepturilor Găgăuziei, prin desființarea prin instanțele de judecată a legilor Găgăuziei,
  • Restabilirea statutului de membru al Procurorului Găgăuziei în Consiliului Suprem al Procuraturii,
  • Asigurarea transparenței resurselor financiare din buget și fonduri internaționale,
  • Interzicerea activităților partidelor al căror program include lichidarea Republicii Moldova ca stat independent.