VIDEO: Ex-director ANRE explică cine poartă vina pentru tarifele înalte la gazele naturale

Vina pentru tarifele înalte la gazele naturale, de aproape 30 de lei, în condițiile în care în ultimul timp prețurile pe piața externă au scăzut de câteva ori, o poartă Comisia Situații Excepționale, afirmă fostul ministru al Economiei, Octavian Calmâc, ex-director ANRE.

Acesta a explicat într-o emisiune TV, de ce moldovenii plătesc atât de mult, în situația în care prețul de piață a gazelor naturale a căzut sub 300 USD pentru o mie de m3, iar tarifele actuale sunt la nivelul prețului de achiziție de peste 1600 USD.

Există toate premizele pentru a reduce la jumătate tarifele la gazele naturale pentru consumatorii casnici și non casnici. Despre aceasta declară Octavian Calmîc, ex-ministru al Economiei.

Potrivit lui, în prezent, există furnizori de gaze naturale independenți, care livrează gaze către agenți economici la preț de până la 13 lei.

Deci în prezent, contracte încheiate pentru zona industrială. Sunt mai multe licențe eliberate. Vorbim de furnizori independenți care distribuie gazele naturale prin intermediul MoldovaGaz și a filialilor sale sau a întreprinderilor sub filiere, dar doar către agenți economici, mai spune Octavian Calmîc.