Ion Chicu: Medicii și personalul medical sunt cei mai expuși presiunii și șantajului

Medicii și întreg personalul medical vor fi printre categoriile de angajați, pe care se va pune cea mai mare presiune și șantaj pentru a veni în PMAN pe 21 mai, s-o proslăvească pe Maia Sandu și gruparea sa de criminali din PAS.

Despre aceasta declară ex Prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Chicu.

Haideți, însă, să vedem care este atitudinea ipocritei corupte față de angajații din medicină, fața de acei care doar cu doi ani în urmă erau “eroii noștri în halate albe”, care “mor pentru noi în prima linie”…, mai susține Ion Chicu.

Potrivit lui, angajații din sistemul public de ocrotire a sănătății – circa 45 mii de oameni, sunt unica categorie de angajați din sistem, care nu au primit măcar o majorare simbolică a salariului în acest an – ZERO. Și dacă pentru alte categorii de angajați Maia Sandu a bunăvoit să adauge măcar 5-6% la salariul devalizat de inflația de 30%, apoi pentru personalul medical – absolut nimic, ZERO.

Astfel, în 2 ani de ”Vremuri bune”, pe fonul unei inflații cumulative conform indicatorilor macroeconomici de 43,7% (2022 – 30,2% și 2023 – 13,5%) salariile în medicină au fost majorate in această perioadă cu un un în urmă DOAR cu 10%. Astfel, salariile reale în acești 2 ani se vor micșora cu circa 33%.

Să ne amintim de promisiunile PAS din Programul de activitate pentru sectorul sănătății (imagine anexată). Mai mult ca atât, și HG 837/2016 menționează că salariile de funcție se reexaminează în dependență de mijloacele financiare disponibile pentru anul curent. (imagine anexată)

Din ce cauză Maia Sandu și Nemerenco au așa atitudine față de o categorie a intelectualității, care i-a susținut masiv? Am ajuns, cumva, la un exces de lucrători medicali și ne permitem luxul de-ai trimite la “cules praz” în Germania? Nu-s bani?

Majorarea salariilor în sistemul medical în 2023 este posibilă și reală, dar nu se face, pentru că banii destinați ocrotirii sănătății sunt furați de gruparea criminală PAS pentru achiziții tenebre, salarii de zeci de mii de lei plătite acoliților lor, angajați în sistemul public pentru a “îndeplini sarcinile președintelui țării” cum e stipulat într-in amendament recent la Legea 270…, notifică într-o postare pe Facebook, liderul PDCM

Haideți, însă, să vedem unde sunt banii (rezervele) pentru finanțarea adecvată a medicinii în general și a salariului personalului medical, în particular.

1) Soldurile CNAM – ca urmare a executării fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru 2022, soldul a constituit circa 677 mln. lei (fără soldul cumulativ al anilor precedenți).

2) Transferurile de la Bugetul de stat către FAOAM pentru categoriile de persoane asigurate de Guvern – pentru anul 2023 suma transferurilor a fost aprobată CU ÎNCĂLCAREA LEGII fiind indexată cu DOAR 13,1%. Suma transferurilor urma să fie indexată la 28,7%, ceea ce presupune +923,7 mln. lei.

3) Prime de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă – suma executată în primul trimestru 162 mln. lei, ceea ce presupune +26 mln. lei comparativ cu suma aprobată pentru 2023 (136 mln.).

4) Alte venituri – reișind in suma executată pe primul trimestru al anului curent, acest tip de venituri va fi executat cu + 64 mln. lei comparativ cu suma planificată pentru anul 2023.

Astfel, la următoarea rectificare a Legii FAOAM pentru 2023, veniturile urmează a fi majorate cu circa 1,7 mlrd. lei avînd sursele indicate mai sus. Această suma este suficientă pentru a majora salariile de funcție în sistemul medical chiar și la nivelul inflației de anul trecut.

Chiar dacă Maia Sandu și gruparea sa criminală nu merită suportul nostru, noi îi solicităm să țină cont de aceste sugestii pentru că vorbim de oamenii din sistemul sănătății, pe care-i pierdem în fiecare zi – sunt profesioniști și pleacă peste hotare, mai declară Ion Chicu, președintele Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM).

Ion Chicu publică mesajul de disperare a medicilor de la Spitalul Raional Cahul, preluat recent în subordine de analfabeta coruptă din fruntea Ministerului