EUREPORTER: Deputatul unui partid de opoziție, reținut a doua zi după alegeri într-un stat care a urmat procedura accelerată de aderare la UE

„Vicepreședintele Partidului „ȘOR”, deputatul Marina Tauber a fost reținut în data de 1 mai, în ziua în care își sărbătorește ziua de naștere, pentru 72 de ore. „Cadoul” a fost administrat de către organele de poliție controlate de putere pe Aeroportul Internațional Chișinău”. Despre asta scrie cunoscuta publicație europeană de știri EUREPORTER. În material este specificat că politicianul de opoziție se îndrepta spre Israel, pentru o vizită medicală și urma să revină peste câteva zile. Deputatul a informat procurorii și instanța de judecată despre intenția de a pleca din țară.

„În dimineața zilei de 1 mai, Marina Tauber, a anunțat, într-un live pe pagina sa de Facebook, că pleacă în Israel, că a informat autoritățile despre asta și că a prezentat procurorilor și biletele tur-retur. Mai mult, ea a declarat că ar putea fi reținută și arestată. Și asta deoarece guvernarea Sandu-PAS nu este de acord cu rezultatul alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, care au avut loc în 30 aprilie, în cadrul cărora candidatul Partidului „ȘOR”, Evghenia Guțul, a acumulat cele mai multe voturi și urmează să participe la cel de-al doilea tur de scrutin. Peste câteva minute, Marina Tauber a fost reținută. Potrivit procurorilor, deputatul a încălcat condițiile prevăzute de măsurile preventive aplicate în privința ei, conform Codului de procedură penală”, scriu jurnaliștii EUreporter.

În același material se menționează că „pe de altă parte, avocații Marinei Tauber susțin că reținerea deputatului este ilegală, că nu existat nicio interdicție de a părăsi țara și că ceea ce s-a întâmplat la aeroport a fost o comandă politică. Mai mult, apărătorii spun că vor depune plângere la CEDO în privința acestui caz”.

În text este citat și avocatul Marinei Tauber, Aureliu Colenco: „Procuratura minte cu nerușinare cetățenii, indicând în comunicatul său despre reținerea Marinei Tauber că aceasta s-ar fi aflat sub control judiciar. Marina Tauber nu avea nicio restricție, fiind în drept inclusiv să iasă în afara țării. Acest comunicat fals al așa-numitei procuraturi reformate demonstrează că s-a îndeplinit o comandă politică, care nu are nimic în comun cu înfăptuirea justiției. Iar cei care au executat această indicație ilegală, vor fi trași la răspundere de o justiție corectă. Noi examinam sub aspect penal acțiunile procurorilor și admitem că vom depune la CEDO o plângere pe acest caz aparte”, a precizat avocatul Aureliu Colenco.

În context, președintele Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, a declarat că reținerea de astăzi la Aeroportul din Chișinău a deputatului Marina Tauber este o acțiune odioasă mârșavă, josnică și ieftină.

Analiștii politici au atras atenția la mai multe abuzuri comise de autorități în cazul reținerii Marinei Tauber. Potrivit lor, acesta este un spectacol politic previzibil, asemănător cu scenariul alegerilor locale de la Bălți din 2021, când Tauber a fost eliminată abuziv din cursă. Mai mult, spun analiștii, scopul reținerii lui Tauber este de a discredita procesul electoral din Găgăuzia și de-al ajuta pe socialistul Grigore Uzun să câștige cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc peste două săptămâni.

Politologul Ian Lisnevschi admite că, în următoarele două săptămâni, candidatul Partidului „ȘOR” pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, Evghenia Guțul, va fi exclusă din cursa electorală, iar Partidul „ȘOR” – scos în afara legii.

„Scenariul din municipiul Bălți se repetă și de această dată cu Marina Tauber, care a participat activ la campania electorală a Eugeniei Guțul, candidatul desemnat de Partidul „ȘOR”, care a trecut în turul doi de scrutin. Toate acestea fac parte din spectacolul politic așteptat. Cel mai incomod pentru partidul de guvernământ dintre cei doi candidați, Guțul și Uzun, este candidatul din partea Partidului „ȘOR”, a cărui prezență în guvernul PAS va afecta puternic nu doar ratingul partidului de guvernământ, dar și ratingul Maiei Sandu. Prin urmare, putem presupune că în următoarele două săptămâni sunt posibile scenarii precum retragerea candidatului Partidului „ȘOR” din alegeri sau chiar scoaterea în afara legii a Partidului „ȘOR” și ulterior alegeri parlamentare anticipate odată cu cele prezidențiale”, a menționat Ian Lisnevschi, într-un articol publicat pe politics.md.

Totodată, politologul Corneliu Ciurea îi critică pe jurnaliștii din mass-media controlată de președintele Maia Sandu și PAS, pentru că dezinformează că Marina Tauber a încercat să fugă de justiție. Asta în timp ce atât Tauber, cât și avocații acesteia au prezentat dovezi care demonstrează că atât Procuratura Anticorupție, cât și instanța de judecată au fost informați despre intenția deputatului de a pleca din țară, pentru câteva zile.

„Jurnaliștii care ciugulesc din palma Maiei Sandu scriu că Marina Tauber a fost reținută în timpul încercării ei de a fugi de justiție. Ei nu văd că reținerea s-a făcut în ziua ei de naștere după ce dna Tauber și-a justificat plecarea. Ei nu observă că decizia a fost luată în mod hain de procuror și nu judecătorul de instrucție. Ei ignoră că schimbarea măsurii preventive se face chiar în ziua în care candidatul Partidului „ȘOR” accede în turul doi al alegerilor din Găgăuzia. Lor nu le pasă că Marina Tauber e femeie ori în raport cu minorii și femeile arestul preventiv se aplică doar în cazuri deosebit de grave. Cu alte cuvinte, niște potlogari”, a scris comentatorul politic pe pagina sa de Facebook.

La momentul publicării articolului de față, deputatul Marina Tauber se află în arest la domiciliu.

„Este Republica Moldova un stat „de drept” pregătit pentru negocierile de aderare la UE? Având în vedere faptele menționate mai sus, putem avea îndoieli serioase”, aceasta este concluzia materialului jurnalistic publicat pe EUreporter.

Până la această oră, reprezentanții guvernării R. Moldova nu au reacționat la materialul realizat de EUreporter.CO.