Directorul CNA: Israelul are o legislație complexă ce vizează protejarea propriilor cetățeni, doar că sunt detalii …

Ilan Șor este condamnat pentru crime deosebit de grave, iar protejarea unui fugar condamnat vizează imaginea statului Israel. O spune directorul Centrului Național Anticorupție, Iulian Rusu, potrivit căruia autoritățile israeliene vor emite decizia de extrădare a politicianului.

Șeful CNA spune că, deși statul Israel își protejează cetățenii, pentru a demonstra deschidere în cooperarea cu alte jurisdicții, Șor va fi extrădat, notează IPN.

Deputatul fugar Ilan Șor a fost condamnat definitiv în dosarul ,,frauda bancară” la 15 ani de închisoare. Prin aceeași hotărâre, Curtea de Apel Chișinău l-a privat de dreptul de a ocupa funcții în sistemul bancar pe termen de cinci ani, dar și a dispus încasarea sumei de 5,2 miliarde de lei. Șeful Centrului Național Anticorupție spune că instituțiile statului conlucrează pentru a confisca bunurile politicianului condamnat.

„În cazul condamnatului Ilan Șor avem o decizie definitivă. Suma este de 5,2 miliarde lei. Este în interesul Băncii de Economii, dar Banca de Economii a recepționat garanțiile de la Guvern și Guvernul a recepționat aceste fonduri de la Banca Națională. Cu alte cuvinte, tot acționăm în interes public. Activele pe care s-au aplicat sechestre sunt părți sociale ale mai multor întreprinderi, automobile, imobile, o parte nu foarte mare de lichidități. Toate acestea sunt la etapa de a fi puse în executare. Aici trebuie să ne coordonăm eforturile cu Serviciul Fiscal și dacă va fi vorba de active suplimentare identificate în afara țării, va trebui să lucrăm cu Ministerul Justiției, pentru că deja va fi componenta de asistență juridică internațională”, a spus Iulian Rusu în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Potrivit deciziei instanței de judecată, Ilan Șor trebuie să-și ispășească pedeapsa într-un penitenciar de tip închis, iar directorul CNA spune că acest lucru s-ar putea întâmpla în Republica Moldova. Iulian Rusu crede că autoritățile israeliene vor da curs cererii Ministerului Justiției din Moldova privind extrădarea deputatului fugar.

„Crimele de care el (n.r Ilan Șor) este învinuit și deja condamnat sunt excepțional de grave, pentru că afectează întreaga societate în proporție deosebit de mare. Israelul are o legislație complexă ce vizează protejarea propriilor cetățeni, doar că sunt detalii. Este imaginea țării, în momentul în care protejează un fugar condamnat. Cred că în interesul protejării imaginii țării, dar și în interesul de a arăta deschidere de cooperare cu alte jurisdicții, autoritățile din Israel, într-un final, vor emite decizia de extrădare”, a spus directorul Centrului Național Anticorupție.

Recent, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a anunțat că autoritățile Republicii Moldova au solicitat statului Israel examinarea cererii de extrădare a lui Ilan Șor în regim de urgență. De asemenea, ministra Justiției nu exclude opțiunea ca Ilan Șor să-și ispășească pedeapsa în Israel, politicianul fugar deținând cetățenia israeliană.