Ion Chicu: CSM-ul de buzunar al Maiei Sandu va continua să discrediteze justiția din Republica Moldova

Președintele PDCM, Ion Chicu împreună cu Fadei Nagacevschi se află într-o vizită de lucru Strasbourg, unde au avut loc mai multe întrevederi cu oficialii Consiliului Europei

În cadrul întrevederii noastre cu Dna Simona Granata Menghini, Secretarul Comisiei de la Veneția și Dl Pierre Garrone, Secretarul Consiliului pentru Alegeri Democratice, am informat despre adevăratele scopuri ale “reformei justiției” pe care le urmărește PAS-ul, dar și despre blocajul în care a ajuns sistemul judecătoresc grație devierii de la Strategia de reformare a justiției, elaborată în 2020 cu suportul Consiliului Europei și abandonată ulterior de guvernarea PAS.

Interlocutorii noștri au fost de acord, că pentru situația în care guvernarea de la Chișinău a aruncat sistemul judecătoresc, soluții bune nu există – este necesar de ales “răul cel mai mic”. Și în acest context una din soluții ar fi votarea la Adunarea Generală a Judecătorilor de vinerea viitoare (măcar) a 2 membri integri ai Consiliului Superior al Magistraturii din rândul judecătorilor, care au trecut “pre-vettingul”. Altfel, CSM-ul de buzunar al Maiei Sandu, care actualmente cuprinde 3 membri non-judecători și unul cu mandat expirat, va continua să discrediteze justiția din Republica Moldova. 

Chiar dacă o asemenea soluție nu rezolvă nicicum problema credibilității noului CSM, instituit de PAS pentru a-i servi interesele, lipsa totală din CSM a membrilor din rândul judecătorilor este și mai prost scenariu.      

În cadrul acestei întrevederi am atras atenția asupra necesității instituirii unei misiuni de mediere a disputelor dintre asociațiile judecătorilor și puterea politică. În opinia noastră, cea mai recomandată în acest caz ar fi Comisia de la Veneția, dar propunerea noastră urmează a fi discutată în funcție de deciziile aprobate la AGJ din 28 aprilie.

În afară de problemele aferente “reformei justiției”, în cadrul întrevederii cu reprezentanții Comisiei de la Veneția am atras atenția asupra următoarelor derapaje admise de PAS:

  • Blocarea de către Guvernul Republicii Moldova a procedurilor de punere în aplicare a modificărilor constituționale (reforma justiției) intrate în vigoare pe 01.04.2022, și elaborate în 2020 cu suportul Consiliului Europei, Uniunii Europene și SUA;
  • Ignorarea quasi totală a avizelor Comisiei de la Veneția pe domeniul reformei justiției, inclusiv modul de evaluare a Procurorului General, Stoianoglo Alexandru; evaluarea prealabilă a candidaților la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii, reforma SIS;
  • Refuzul de a implementa recomandările CoE și angajamentul Guvernului Republicii Moldova de a exclude persoana ministrului justiției din componența Consiliului Superior al Procurorilor, care votează chiar și pe chestiuni privind cariera procurorilor – adică, promovează oameni docili guvernării în CSP; 
  • Invenția” anticonstituțională privind transferarea temporară a judecătorilor din instanțele ierarhic inferioare la Curtea Supremă de Justiție pentru a pronunța soluțiile așteptate de PAS. De fapt prin această invenție se eludează reforma constituțională care a exclus numirea judecătorilor pe un termen provizoriu pentru a nu afecta independența și imparțialitatea acestora și posibilitatea politicului de a le influența deciziile adoptate.
  • Perpetuarea interimatelor în sistemul judecătoresc.

La finalul discuției am convenit cu înalții reprezentanți  ai Comisiei de la Veneția, că vom stabili un mecanism permanent de comunicare, pentru a le oferi informația obiectivă și realistică despre evoluțiile în domeniul justiției și actului de guvernare în Republica Moldova.