Importurile de grâu și alte produse ucrainene vor fi interzise în România printr-o decizie a UE

Comisia Europeană va interzice importurile de grâu și alte produse ucrainene în România până pe 5 iunie, a declarat miercuri ministrul Agriculturii Petre Daea, citat de Reuters.

Comentariile sale vin după ce săptămâna trecută Daea a anunțat că guvernul român a decis să sigileze și monitorizeze mijloacele de transport cu cereale din Ucraina care tranzitează România și să efectueze controale în vamă pentru toate produsele agroalimentare venite din țara vecină.

România nu a interzis astfel nici importurile, nici tranzitul cerealelor ucrainene, măsuri dispuse de Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria pentru a proteja fermierii locali în fața afluxului de produse agricole ieftine din Ucraina.

După luarea acestor decizii Comisia Europeană a anunțat că va lua „măsuri preventive” de urgență în cazul importurilor de grâu, porumb, semințe de floarea soarelui și rapiță, compensând fermierii locali și permițând ca grâu ucrainean să intre în cele 4 țări și România doar dacă ele sunt destinate unor alte state membre ale UE sau unor țări din restul lumii.

Daea a declarat miercuri că măsurile Comisiei sunt condiționate însă de retragerea interdicțiilor impuse unilateral de cele 4 țări și că, în cazul în care nu se va ajunge la o înțelegere comună, executivul condus de Ursula von der Leyen va interzice exporturile ucrainene către România.

„Astăzi și mâine se lucrează la Comisie cu experții țărilor, iar când se va ajunge la concluzia ca statele să renunțe, în 48 de ore de momentul renunțării, se instituie norma europeană de a interzice importul la cele cinci produse. Dacă nu doresc ( să renunțe n.red), România, după terminarea acestor interpretări, va fi protejată imedit de decizia Comisie Europene”, a explicat Petre Daea, citat de Economica.net.

Ce produse agricole ucrainene ar urma să aibă interdicție la import în România

El a spus că interdicția ar urma să se aplice importurilor de grâu, porumb, floarea-soarelui, rapiță și ulei de floarea-soarelui din Ucraina.

„Așteptăm decizia ca această oprire a importurilor să se facă prin act de Comisia Europeană responsabilă în domeniu, iar România să primească imediat suma care îi revine prin repartizarea banilor din cei 100 de milioane de euro (…) Voi discuta cu țările afectate, într-un dialog cu Comisia, pentru a putea avea un drum mai lung de reguli comune în vederea protejării pieței de importurile din Ucraina”, a mai spus ministrul.

Comentariile sale vin după ce comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat marți că este încrezător că țările învecinate Ucrainei vor accepta în scurt timp o înțelegere care să permită tranzitarea teritoriului lor de către grâu ucrainean destinat unor terțe țări.

Milioane de tone de produse agricole ucrainene, mai ieftine decât prețul de pe piața UE și scutite de taxele vamale, au ajuns în țările din Europa Centrală și de Est anul acesta, după blocajele din porturile de la Marea Neagră care au împiedicat Ucraina să își exporte produsele în Africa.