Secretul fericirii: Cele cinci lucruri pe care putem să le facem zilnic

Secretul fericii stă în simțuri. Iată pașii pe care fiecare dintre noi poate să îi facă pentru a-și găsi împlinirea și a fi împăcați cu noi înșine. Sunt lucruri simple, la îndemână, nu e nevoie de averi pentru asta.

Gretchen Rubin, autoarea cărții „Viața în cinci simțuri” susține că a descoperit secretul fericirii, pe care l-a împărtășit și cititorilor, arată CNBC.

1. Aveți nevoie de o explozie de energie și de veselie? Folosiți-vă simțul mirosului.

Atunci când aveți nevoie de un impuls rapid, vă puteți răsfăța cu mirosuri frumoase, adulmecând adânc prosoapele curate de acasă sau lemnul fin de la un magazin de mobilă.

Cu un parfum, nu îl puteți marca, derula, stoca sau păstra mirosul pentru mai târziu. Te leagă de momentul prezent și, în același timp, te poate transporta în trecutul tău.

Mirosul de eucalipt, de exemplu, îmi amintește întotdeauna de cele 10 luni minunate pe care le-am trăit în San Francisco.

Mirosurile pot stimula, de asemenea, conștientizarea. Când am ieșit din clădirea mea într-o dimineață frumoasă, am primit mai multe „informări olfactive” din cartier: Era ziua gunoiului, la căruciorul cu mâncare de la colț se prăjea șuncă; și un trecător se bucura de marijuana.

2. Ești stresat? Folosește-ți simțul tactil.

Obiecte precum jucăriile pop, fidget spinner și plastelina pentru terapie ne pot ajuta să ne simțim mai calmi.

O prietenă mi-a spus: „Mătușa mea lucrează în domeniul îngrijirii paliative, iar ei tocmai au făcut recent o comandă mare de jucării ușoare, de pluș. Este foarte reconfortant pentru oameni să atingă ceva moale și cald.”

Eu am propriul meu mod idiosincratic de a-mi folosi simțul tactil. Când mă aflu într-o situație care mă neliniștește, cum ar fi să fiu în culise înainte de a ține un discurs important, țin în mână un stilou.

3. Te simți distras și neproductiv? Folosește-ți simțul auzului.

Am descoperit că, cu cât îmi pot controla mai mult mediul înconjurător, cu atât sunt mai puțin deranjată de zgomotele exterioare.

De exemplu, când mi-am luat laptopul la o mică bibliotecă din cartier pentru a scrie în sala de lucru liniștită a acesteia, am fost distrasă de tusea cuiva. Dar când am lucrat într-o cafenea plină de viață, conversațiile din jurul meu m-au ajutat să mă concentrez. Nici blenderul care vâjâia nu m-a deranjat.

La fel cum faceți periodic o curățenie în casă pentru a vă elibera de dezordine, puteți să vă eliberați și voi de zgomot.

Cereți-i partenerului dvs. să folosească căști la convorbirile video dacă lucrați amândoi de acasă. Sau, pentru a reduce numărul de apeluri nedorite, blocați convorbirile.

4. Aveți nevoie de o străfulgerare creativă? Folosiți-vă simțul văzului.

Când am nevoie de inspirație, încerc să observ micile detalii. În timpul plimbărilor mele zilnice, în loc să mă pierd în gândurile mele, îmi dau sarcini: Caută culoarea mov, la copaci, sau la pălării.

Studiez materialele diferitelor clădiri. Una era făcută din cărămizi de culoare roșie-maronie închisă, următoarea din cărămidă albă, următoarea din plăci de piatră netedă gălbuie. Mă plimbasem pe aceste străzi de sute de ori și nu observasem niciodată această varietate.

Cu cât mă uitam mai mult, cu atât obiceiul devenea mai puternic. Am găsit mai multă frumusețe – în surprinzătorul tweed portocaliu al hainei unei femei, într-un stol de păsări care se învârtea deasupra capului – și am găsit, de asemenea, mai multă fantezie.

5. Vrei să te simți mai aproape de alți oameni? Folosește-ți simțul gustului.

Să te bucuri de mâncăruri și arome unice alături de alți oameni este unul dintre cele mai vechi și răspândite obiceiuri umane.

Pentru a mă conecta și mai mult cu oamenii, am organizat o “Petrecere a gustului”. Împreună, eu și prietenii mei am evaluat soiuri de mere, ciocolată și chipsuri. Am gustat ketchup pentru a detecta cele cinci gusturi de bază: dulce, acru, sărat, amar și umami. Ne-am amintit de bomboanele pe care le-am mâncat în copilărie.

A fost extrem de distractiv. Nu doar socializam, ci împărtășeam o experiență senzorială, iar asta ne-a făcut să râdem cu toții. Conversațiile noastre au fost neobișnuit de calde și intime.

Explorarea celor cinci simțuri mi-a transformat viața. În fiecare zi, apelez la puterea lor de a mă conecta la momentele obișnuite pe care vreau să le trăiesc și să mi le amintesc – și nu voi mai lua niciodată ketchupul ca fiind de la sine înțeles.