Mai mulţi militari ucraineni sunt acuzaţi de trădare

Un grup de militari ucraineni a fost acuzat de trădare pentru că a divulgat informaţii în timpul unei misiuni neautorizate care a permis Rusiei să atace un aerodrom militar, a anunţat joi agenţia de securitate ucraineană SBU, relatează The Guardian.

SBU a precizat într-un comunicat că militarii ucraineni au încercat, “fără coordonare cu autorităţile de stat relevante”, să captureze un avion rusesc, în luna iulie a anului trecut, după ce pilotul acestuia a anunţat că va dezerta.

În timpul “operaţiunii speciale”, militarii acuzaţi au dezvăluit detalii despre locul unde se aflau personal şi aeronave ale forţelor aeriene ucrainene, ceea ce a permis ulterior Rusiei să efectueze cu succes un atac cu rachete asupra aerodromului Kanatove din centrul Ucrainei, în apropiere de oraşul Krivoi Rog, a precizat agenţia de securitate ucraineană.

În timpul atacului rusesc, care a avut loc la 23 iulie 2022, un comandant ucrainean a fost ucis, alţi 17 membri ai personalului au fost răniţi, două avioane de vânătoare au fost distruse, iar pista de aterizare, clădirile şi echipamentele au suferit pagube semnificative, a precizat SBU în comunicat.

SBU nu precizează câţi membri ai serviciilor armate au fost implicaţi şi nici nu i-a identificat, dar a spus că aceştia sunt acuzaţi de trădare şi abuz de autoritate. “Potrivit anchetei, atacul (aerian) a fost cauzat de acţiunile arbitrare ale unor militari individuali care au decis să captureze un avion al Forţelor Aerospaţiale Ruse, al cărui pilot ar fi fost de acord cu oferta de a dezerta în Ucraina”, explică SBU. “Aceste acţiuni ale unor militari individuali, care au dus la consecinţe grave, la moartea şi rănirea apărătorilor Ucrainei şi au afectat capacităţile de apărare ale ţării, necesită o evaluare juridică adecvată”, spune SBU.