Nici măcar NATO nu poate răspunde când se va sfârși războiului din Ucraina

Mircea Geoană a încercat să facă un prognostic despre sfârșitul războiului din Ucraina, dar nu a fost deloc simplu. Aliații nu sunt siguri pe momentul când agresiunea rusă va înceta.

Războiul din Ucraina va mai continua, iar următoarele luni vor fi mai intense din punct de vedere militar, în Ucraina, consideră secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Întrebat când se va sfârşi războiul din Ucraina, Mircea Geoană a explicat că nici măcar NATO nu poate răspunde la această întrebare, a spus el într-o emisiune la Antena 3, citat de news.ro.

„Nici măcar NATO nu poate să dea un răspuns precis. Răspunsul este că poate să dureze mai mult, mai puţin. Anticipăm în următoarele luni o contra-ofensivă ucrainiană bazată pe pregătirea pe care trupele ucrainiene au primit-o din partea ţărilor NATO, training, echipamente noi, forţe proaspete. Pentru că dincolo de antrenament, au nevoie şi dânşii de o pauză, pentru că un an de război înseamnă mult. Asta nu înseamnă că Federaţia Rusă nu rămâne în continuare un pericol. De aceea, credem că următoarele câteva luni vor fi intense din punct de vedere militar în Ucraina şi poate după şase luni de zile vom avea o imagine puţin mai clară, în funcţie şi de răspunsul la această întrebare, care este raportul real de forţe pe câmpul de bătălie, să avem un răspuns mai precis, cât va dura”, a declarat Mircea Geoană.

Geoană a mai spus că nu vrea să dea semnale optimiste privind finalul războiului din Ucraina, deoarece acesta va mai continua:„Nu vreau să dau nici semnale prea optimiste. Credem că acest război va mai continua şi acest lucru este un lucru pe care încercăm şi noi să îl ajutăm pe ucraineni. Încercăm să scurtăm războiul pentru că pacea, până la urmă este este lucru pe care îl dorim cu toţii”.