Cu un conținut ridicat în vitamine din complexul B, calciu și potasiu, are mai puține calorii decât pâinea pe care o poate înlocui cu succes. (citeste si Cate calorii are mamaliga)
Mămăliga: beneficii
Dacă vrei să folosești mămăliga în scopuri curative, este bine să îți procuri mălai natural (nu grișat), care păstrează mai multe substanțe nutritive.
Mămăliga te aduce la greutatea ideală
S-a constatat că persoanele suferinde de hipotiroidie care consumau zilnic produse de porumb nu aveau anumite probleme pe care le generează boala, cum ar fi îngrășarea, somnolența, lipsa de tonus fizic și mental.
Mămăliga tratamente
Gastrita hiperacidă și ulcerul sunt ameliorate de consumul de mămăligă caldă în loc de pâine, mălaiul având, pe lângă efectul de reducere a acidității, și o acțiune ușor calmantă, sedativă.
Mămăliga poate fi folosită cu succes și în curele de slăbire, în loc de pâine, pentru că are de două până la patru ori mai puține calorii decât aceasta din urmă.
Mămăliga induce rapid senzația de sațietate.
Bineînțeles că, dacă este consumată în timpul dietei, nu trebuie asociată cu alimente cu un conținut caloric ridicat.
Cei care consumă zilnic mămăligă sau produse din porumb sunt, de obicei, longevivi..
Mămăliga reduce colesterolul
Acest aliment reduce nivelul colesterolului din sânge (bineînțeles nu dacă o consumi cu grăsimi saturate cum ar fi slănina, smântâna grasă sau unt) și reglează concentrația de glucoză din sânge.
De aceea, este indicată diabeticilor și previne hipertensiunea și bolile cardiace.
Mămăliga te scapă de lipom
Lipomul se poate trata și el cu cataplasme cu mămăligă tare. Întâi se presară pielea cu un praf de tămâie fină pisată.
Se pune apoi un strat de trei – patru centimetri de mămăligă cât mai caldă, dar la o temperatură suportabilă pentru piele peste lipom.
Se acoperă cu un material din lână și se ține cât este mămăliga caldă.
Tratamentul ar trebui făcut mai multe seri consecutive, până se rezolvă problema.
Porumbul nu conține gluten, deci poate fi consumat și de cei cu intoleranță la gluten sau boală celiacă și înlocuiește cu succes orezul, grâul și alte cereale cu gluten.
În caz de urcior, se pune mămăligă călduță pe pleoape și se schimbă de câteva ori.
Mămăliga pentru răceli
Când ești răcită sau te doare gâtul mănâncă seara un terci foarte subțire din mălai, amestecat cu o bucată generoasă de unt.
Pentru răceli, tuse, gripa, dar și pentru afecțiuni mai grave cum ar fi pneumonie, bronșita sau tusea cronică se pot face cataplasme după cum urmează: se face o mămăligă mai tare și se lasă la răcit, până ajunge la o temperatură suportabilă pentru piele.
Mămăliga: proprietăți
Se aplică pe piele într-un strat de circa doi centimetri, pe piept. Camera în care se face tratatementul trebnuie să fie bine încălzită și pacientul se și acoperă.
Pentru a evita pelagra, este suficient consumul zilnic de mămăligă cu o jumătate de litru de lapte si un ou. Este subnutriție, dar nu se mai ajunge la pelagra.
Se ține un sfert de oră, după care se înlătură și pielea se șterge cu vată îmbibată în spirt camforat. Cataplasmele pot fi apicat cu succes și în caz de anexită sau cistita.