DECLARAȚIE: Ar putea fi anulată alegerea directă de către cetățeni a președintelui

Fadei Nagacevschi, ex ministrul al Justiției consideră că Guvernarea are nevoie urgent de un CSM în care să aibă control total pentru a numi al 6-lea judecător al Curții Constituționale

Alegerea directă, de către cetățeni, a președintelui Republicii Moldova ar putea fi anulată, iar șeful statului să fie ales de către Parlament. Despre aceasta scrie fostul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, care a scris mai multe motive de ce actuala guvernare și-ar dori grăbirea numirii membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, care la rândul său va numi încă un judecător la Curtea Constituțională. Fadei Nagacevschi: “PAS și-ar dori ca Curtea Constituțională să revizuiască hotărârea sa prin care s-a stabilit că Președintele țării urmează a fi ales de către popor și să se revină la alegerea Președintelui prin Parlament. Motivul ar fi că șansele Maiei Sandu de a lua un nou mandat în 2024 devin tot mai iluzorii”.

O apariție jalnică, disperată, cu declarații populiste, aberante, imorale și descalificante la adresa corpului de judecători și soluții vădit anticonstituționale și contrare standardelor Consiliului Europei privind constituirea unui CSM format doar din 6 membri non-judecători aleși politic de către Parlament, a Președintelui Republicii Moldova după ședința Consiliului Suprem de Securitate cu privire la chestiunea amânării alegerii membrilor-magistrați în CSM de către Adunarea generală a judecătorilor.

Oare de unde panica Maiei Sandu și armatei sale de escroci politici, cu privire la amânarea Adunării generale a judecătorilor, dar și grabă de a constitui un CSM contrar Constituției, din moment ce anume ei: 

  • a) au tolerat lipsa unui CSM funcțional mai bine de un an; 
  • b) au blocat constituirea CSM conform modificărilor constituționale intrate în vigoare la 01 aprilie 2022 (parte a reformei justiției agreate cu partenerii de dezvoltare și conformă standardelor Consiliului Europei);
  • c) au provocat blocarea sistemului judecătoresc.

Au nevoie urgent de numirea celui de-al 6-lea judecător al Curții Constituționale?, se întreabă Fadei Nagacevschi.

  1. PAS a încercat să convingă opinia publică că judecătorii nu sunt loiali reformei justiției prin așa-zisul preventing și vor bloca Adunarea generală și alegerea CSM prin neprezentare. 

Asta au făcut-o pentru a justifica adoptarea unei modificări de lege abuzive prin care Adunarea generală a judecătorilor să fie convocată de ministrul justiției. 

Judecătorii însă s-au convocat și chiar s-au declarat parteneri ai reformei, cu condiția că se urmărește consolidarea independenței justiției și nu capturarea justiției. 

  1. Urmare a declarațiilor după ședința CSS nu mai încape nici un dubiu că guvernarea are nevoie urgent de un CSM în care să aibă control total pentru a numi al 6-lea judecător al Curții Constituționale care să preia și președinția Curții. 

Motivul ar fi că în actuala componență a Curții nu ar exista o majoritate ce ar susține ridicarea mandatelor deputaților Partidului Șor, urmare a declarării neconstituționalității acestui partid și redistribuirea acestor mandate către PAS și blocul PSRM-PCRM, fapt ce le-ar permite PAS să aibă o majoritate constituțională.

În luna mai Curtea Constituțională în actuala componență ar putea recomanda alegeri parlamentare anticipate după eventuala declarare neconstituțională a partidului Șor pentru a fi ales un nou Parlament, format conform voinței poporului și nu prin manipulări juridice de redistribuire a mandatelor către partide ce nu au câștigat aceste mandate la alegeri.

  1. Totodată PAS și-ar dori ca Curtea Constituțională să revizuiască hotărârea sa prin care s-a stabilit că Președintele țării urmează a fi ales de către popor și să se revină la alegerea Președintelui prin Parlament.  

Motivul ar fi că șansele Maiei Sandu de a lua un nou mandat în 2024 devin tot mai iluzorii.

PAS fiind conștienți de acest fapt ar dori să-i asigure un nou mandat Maiei Sandu prin votarea acesteia în Parlament, doar că ar fi nevoie de 67 de voturi garantate, dar și revizuirea hotărârii Curții Constituționale privind alegerea Președintelui de către popor. 

Potrivit lui Fadei Nagacevschi, de fapt, s-ar încerca a se pune în aplicare o schemă de uzurpare a puterii în stat în stilul vremurilor statului capturat. 

P.S. Să vedem cine ar fi al 6-lea judecător care s-ar angaja în asemenea aventuri, notifică Fadei Nagacevschi.

Ultima oră

Horoscop 8 iunie – SCORPION – O să avem o relație mai bună cu șefii

Horoscop 8 iunie - o zi a deciziilor. O...

Aderarea României la Schengen este amânată din nou

România primeste încă o amanare Schengen! Aderarea ţării noastre...

Sondaj: Partidul „ȘOR”, pe locul doi în preferințele alegătorilor

Formațiunea condusă de Ilan Șor se află pe locul...

Newsletter

spot_img

Nu rata și

Ion Chicu: Felicităm toți locuitorii a peste o sută de localități care sărbătoresc Hramul satului sau orașului

Creștinii ortodocși îl prăznuiesc astăzi pe Sfântul Ierarh Nicolae,...

Ion Chicu: Pentru “Sus Maia” pe 21 mai, plătesc, de fapt, copiii noștri

Ion Chicu susține că "partidul PAS primește de la...
spot_imgspot_img

Horoscop 8 iunie – SCORPION – O să avem o relație mai bună cu șefii

Horoscop 8 iunie - o zi a deciziilor. O să facem un bilanț ca să știm ce mai avem de făcut până la punctul...

Ion Chicu prezintă un tabelul cu date comparative – 2020 – 2023 la prețul gazelor și tariful pentru consumatori

Astăzi, ANRE va "coborî" prețul la gaz. Probabil, vor aproba un tarif diferențiat, consumatorii casnici urmând să achite în jur de 20 lei m/c...

Aderarea României la Schengen este amânată din nou

România primeste încă o amanare Schengen! Aderarea ţării noastre la zona de liberă circulatie nu se află pe lista viitorului Consiliui pentru Justiţie şi...

Ultima oră