Ministerului Sănătății refuză categoric să organizeze o manifestare științifică

Colaboratorii Catedrei urgențe medicale, IP USMF Nicolae Testemițanu, intenționează să organizeze manifestarea științifică, iar în acest scop, s-a solicitat creditarea evenimentului cu acordul Ministerului Sănătății din Republica Moldova. Ministerului Sănătății din Republica Moldova, am primit refuz categoric neargumentat și nici un răspuns oficial.

Colaboratorii Catedrei urgențe medicale, IP USMF Nicolae Testemițanu, face un apel public:

Stimați colegi,

IP USMF NICOLAE TESTEMIȚANU, în colaborarea cu AO Societatea „Medicină de Urgență și Calamități din Republica Moldova”, au intenționat să organizeze manifestarea științifică, Simpozion „În memoria Profesorului Gheorghe Ciobanu – Fondatorul Serviciului de Asistență Medicală Urgentă în Republica Moldova: Actualități și perspective în dezvoltarea și promovarea serviciului AMUˮ pe data de 17/03/2023.

Cu acest scop am solicitat creditarea acestui eveniment cu acordul Ministerului Sănătății din Republica Moldova în conformitate cu cadrul legal existent pentru demararea procedurală corectă a evenimentului științific, fiind depusă o cerere-solicitare, notă informativă pe 15 februarie 2023.

Cadrul legal prevede:

Pentru organizarea eficientă a întrunirilor științifico-practice cu tematică medicală și farmaceutică, în scopul îmbunătățirii continue a calității serviciilor medicale și farmaceutice, precum și pentru perfecționarea nivelului profesional al medicilor și farmaciștilor, în baza articolelor 195, 212, 213, 214 ale Codului Muncii, Hotărârii Guvernului nr. 10 DIN 05.01.2012 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la detașarea salariaților entităților din Republica Moldova, în temeiul prevederilor articolului 121 al Codului Educației al Republicii Moldova, Ordinului Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova nr.1048 din 12.11.2020 CU PRIVIRE LA REGLEMENTAREA SISTEMULUI NAȚIONAL DE EDUCAȚIE MEDICALĂ ȘI FARMACEUTICĂ CONTINUĂ, Regulamentul cu privire la organizarea și funcționarea Ministerului Sănătății APROBAT PRIN HOTĂRÂREA GUVERNULUI NR. 148 din 25.08.2021.

Aceeași procedură s-a efectuat și anul trecut, pe 18 02.2022, desfășurând un Simpozion cu genericul Cardioversia în urgențe cardiologice la etapa prespital și DMU, pentru medicii de urgență, care a fost creditat cu 4 credite.

Pe 16/02/2023 a fost făcută solicitarea pentru creditarea acestui eveniment, iar astăzi în convorbire telefonică cu Mustea Valentin, din cadrul Ministerului Sănătății din Republica Moldova, am primit refuz categoric neargumentat și nici un răspuns oficial pe adrese electronice.

Rugăm respectuos implicarea și soluționarea acestei neconformități de abordare a cadrului legal cu referire la organizarea acestei manifestări științifice.

Cu respect,
colaboratorii Catedrei urgențe medicale, IP USMF Nicolae Testemițanu.