Ion Chicu vine cu o sugestie pentru Maia Sandu, astfel ca tinerii să rămâna acasă, ori, numărul tinerilor care au angajat credite ipotecare este foarte mare.
Potrivit fostului Prim-ministru, în țara noastră niciodată din 90-ncoace n-a fost prea ușor de trăit pentru tineri. Chiar și așa, în unele perioade pentru „viitorul țării” s-a trăit deosebit de complicat, iar dificultatea principală tot timpul deriva din lipsa unei locuințe pentru familiile tinere.
Una din modalitățile de soluționare a acestei probleme pentru tineri a fost angajarea unui credit ipotecar pentru procurarea locuinței. În 2018 statul a venit chiar și cu un program special „Prima Casă”, menit să ajute tinerii atât la etapa angajării unui asemenea credit, cât și la etapa rambursării lui – acordând beneficiarilor Programului diferite genuri de compensații (așa-numitele PC-2,3,4).
Din cei peste 8 mii de beneficiari ai programului „Prima Casă” mai mult de jumătate primesc lunar suport bănesc din partea statului sub formă de compensații, fapt care le permite să rămână în țară și să muncească aici (oficial, plătind impozite – că altfel nu primesc acel suport).
Dar numărul tinerilor care au angajat credite ipotecare în afara acestui Program este cu mult mai mare. Și în una din cele mai complicate perioade din istoria țării – aceasta a „vremurilor bune”, anume aceste zeci de mii de familii de tineri sunt în pragul disperării, pentru că nu mai pot achita ratele la bancă, deoarece dobânzile au crescut enorm.
În vara anului 2020, anul cu pandemie și secetă severă, când deși ratele la creditele ipotecare erau dublu mai mici ca acum, noi am extins programul de compensări pentru beneficiarii creditelor ipotecare și ÎN AFARA celor din „Prima Casă” – vedeți HG 522 din 15.07.2020 – https://www.legis.md/cautare/getResults?doc_id=122320… Conform acelei hotărâri de Guvern, pentru suport la stat se puteau adresa și tinerii cu credite ipotecare angajate în afara programului „Prima Casă”, dar îniante de lansarea acestuia, declară președintele PDCM.
În aceste condiții, considerând numărul mare de adresări ale tinerilor, care nu mai sunt în stare să achite ratele la bancă, venim cu sugestia către Guvern să facă ceea ce-am făcut noi în 2020 – să extindă programul de compensări și pentru tinerii cu credite ipotecare angajate și după 2018, dar care corespund criteriilor de eligibilitate valabile programului „Prima Casă” . Pentru aceasta este necesar să fie operată o simplă modificare a HG 522-2020: la Articolul 2 de exclus cuvintele „accesate până la lansarea acestui program” din toate literele acestui articol, unde este folosită această condiționalitate.
Colegii de la Ministerul Finanțelor știu bine, că statului îi este (chiar și financiar) mai convenabil să acorde un mic suport familiei tinere, ca aceasta să-și poată achita creditul pentru locuință, decât tinerii să plece din țară și să nu mai plătească impozitele pe salariu (reiterez, de compensații beneficiază exclusiv tinerii cu loc de muncă și salariu oficial, din care se plătesc impozite).
Maia Sandu, cănd reveniți în țară, faceți un gest uman, gândiți-vă la tinerii care vă întrețin, muncind în țară, plătindu-vă impozite. Nu-i faceți diasporă…, susține Ion Chicu, președintele Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM).