Cavcaliuc: Părinții își pierd încrederea în calitatea sistemului de învățământ public

În domeniul educației se observă o situație foarte alarmantă și nici măcar nu privește o reducere a numărului de școli sau o scădere a numărului de cadre didactice, ceea ce în sine reprezintă o problemă uriașă, scrie președintele Partidului PACE, Gheorghe Cavcaliuc.

Astfel, în anul universitar 2022/2023 și-au deschis porțile cu 13 școli mai puține decât un an în urmă, iar numărul cadrelor didactice a scăzut cu 0,9%.

În cele mai recente statistici, am observat că tot mai mulți părinți aleg școli non-publice pentru copiii lor.

Față de anul precedent, se constată o creștere a studenților din instituțiile de învățământ private cu 4,3% dintr-o dată.

Ce spune acest fapt?

În primul rând, părinții își pierd încrederea în calitatea sistemului de învățământ public.

În al doilea rând, în efortul de a oferi copiilor cunoștințele necesare și, teoretic, garantate de stat, părinții suportă cheltuieli financiare suplimentare.

Și în al treilea rând, aspectul social. Societatea primește două categorii separate ale generației mai tinere, iar ceea ce este mai teribil, linia de demarcație este banii părinților și nu eforturile sau dorința de cunoaștere a copiilor.

Și în asta văd vina autorităților, care fac totul pentru ca învățământul secundar gratuit din Moldova să degradeze, susține Gheorghe Cavcaliuc.

De ce fac asta?

Chiar vrea PAS să-i oblige pe toți cetățenii Moldovei să plătească și educația școlară?

Eu personal și echipa PACE vom monitoriza foarte atent situația din acest domeniu și nu vom permite autorităților să profite de dorința părinților de a le oferi copiilor o educație de calitate.
Ar trebui să fie accesibilă și egală pentru toată lumea – indiferent de situația financiară a familiei, scrie președintele Partidului PACE, Gheorghe Cavcaliuc.