Ion Ceban: Primele semafoare inteligente din municipiul Chișinău au fost date în exploatare

Ion Ceban, Primarul General al municipiului Chișinău anunță că primele semafoare inteligente din mun. Chișinău au fost date în exploatare, după ce au trecut perioada de testare.

Nodul rutier bd. Dacia – str. Băcioii Noi, prima intersecție din municipiul Chișinău unde a fost modernizat obiectivul de semafoare, prin amplasarea semafoarelor inteligente.

Acestea evaluează numărul autoturismelor în intersecție și determină de sine stătător lungimea undei pe benzile de deplasare, în scopul diminuării ambuteiajelor, declară Ion Ceban.

Fiind una dintre cele mai periculoase intersecții din municipiu, unde, conform datelor poliției, 70 la sută din accidentele rutiere sunt cu urmări fatale, aceasta a fost reorganizată, pentru siguranța pietonilor.

La fel, au fost reamenajate trotuarele, montate parapete pietonale de protecție, în proces fiind și strămutarea stațiilor de așteptare a transportului public.

Costul total al lucrărilor depășește 4 milioane de lei, astfel de modernizări sunt costisitoare.

În perspectivă, semafoare inteligente urmează să instalăm și în alte intersecții de pe bd. Dacia, pe tronsonul cuprins între str. Băcioii Noi și str. Burebista.

La fel, se va face o evaluare a zonelor cu risc sporit de accidente și se va decide unde vor mai fi modernizate astfel intersecțiile.

Totodată, în anul curent, întreprinderea “Lumteh” a modernizat obiectivele de semafoare în mai multe intersecții din capitală, care au vizat următoarele străzi:

Sarmizegetusa (intersecție cu străzile Minsk, Burebista, Nicolae Zelinski, Cuza Vodă, Gr. Botanică), Cuza Vodă, Calea Orheiului, Trandafirilor, Mihai Viteazu, Mitropolit Dosoftei, Columna, Nicolae Dimo, Ac. Andrei Saharov, Andrei Doga, Tudor Vladimirescu, Dumitru Rîșcanu.

La fel, în anul curent au fost proiectate alte 4 obiective de semafoare, care urmează a fi construite în intersecțiile unde acestea nu există: str. N.M. Spătaru – G. Latină; str. N.M. Spătaru – str. P. Zadnipru; str. N.M. Spătaru – I. Vieru; str. N.M. Spătaru – I. Dumeniuc.