Șeful Direcției Sănătate a Primăriei Chișinău, Boris Gîlcă, vine cu o serie de întrebări către Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco.
”Doamna ministru, de ce v-ați oprit doar la spitalele raionale? De ce nu ați preluat și spitalele municipale din Chișinău? De ce standarte duble în încălcarea, de facto, a legislației europene?, se întreabă Boris Gîlca.
Noi știm cât de mult doriți să preluați instituțiile medicale municipale
Citatul ”istoric” de azi a doamnei Ala Nemerenco: ”Spitalele raionale nu au nici o șansa de dezvoltare”…
Vă inchipuiti – asta spune ministra sănătății a unei țări candidate la UE!
Ministra sanatatii Ala Nemerenco a anunțat azi, cu mare trâmbița în Parlament, ca preia toate spitalele raionale în subordinea directă a Ministerului. Cică este o inițiativă legislativă aprobată de toți deputații PAS în Parlament.
Mai bine tacea de aprobarea politică PAS: le-a adus o mare defavoare oare politică! Totodată, a asigurat pentru PAS, de azi, un deplin dezacord al autorităților publice locale, ”rupturi” în organizațiile teritoriale și încă multe ”dezmembrari” politice care vor duce (în continuare) la pierderea (deja inevitabilă) a puterii politice în Republica Moldova, susține Boris Gîlca..
O țară candidat la Uniunea Europeană trebuie să aplice irevocabil legislația și directivele europene: amintim despre Carta Europeană a Autonomiei Locale si Protocolul suplimentar la Carta europeană a autoguvernării locale.
Iată un citat din acest document de referință: ”Carta este un tratat de referință în privința salvgardării drepturilor autorităților locale și regionale, precum dreptul la autoguvernare, dreptul de a-și alege organele locale, de a-și exercita propriile puteri, de a dispune de structuri administrative și resurse financiare și dreptul de a apela la justitie în cazul amestecului altor structuri ale guvernului”.
Vom urmări comentariile acestei decizii politice asumate de PAS: și dl Viorel Furdui, Directorul Executiv la Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), si experții UE în domeniu, si Statele membre ale Consiliului Europei care au semnat, la Strasbourg in octombrie 1985, Carta Europeană a Autonomiei Locale etc. Este o mare rușine!
Doamna ministru, întrebare logica: de ce v-ați oprit doar la spitalele raionale? De ce nu ați preluat și spitalele municipale din Chișinău? De ce standarte duble în încălcarea, de facto, a legislației europene? Noi știm cât de mult doriți să preluați instituțiile medicale municipale, cât de mult doriți să vă răzbunați bolnăvicios pe mulți distinși colegi din managementul medical municipal… Știm, la fel, ca ați avut aceasta intenție să o faceți ”la pachet”, dar nu ați riscat. Știm că o să insistați în viitor: renunțați, nu aveți cum!
‼ De ce nu ați pus în consultării publice proiectul?
‼ De ce nu ați anunțat aceasta initiativa la ședința recentă, din 6 decembrie, a Colegiului Ministerului Sănătății – acolo unde au fost prezenți toți directorii și managementul superior al tuturor spitalelor din țară? Va temeti si va ascundeti de colegii din sistem?
Exact așa ați procedat cu aprobarea bugetului pentru anul 2023, inclusiv bugetul fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală: nu ati pus bugetele la consultări publice, nu ați prevăzut fonduri în 2023 pentru creșterea salarială la personalul medical… Așa ceva nu a fost niciodată în perioada de 30 ani de independență a Republicii Moldova!
Și în final: nimic, chiar nimic și cu nimic nu se va schimba situația spitalelor raionale. O sa aveti doar un instrument politic dorit de numire a directorilor si eliminarea celor cu verticalitate profesională… Toate ”schimbările” din spitalele raionale va depinde de volumul asistenței externe.
Va provoc sa vorbim public la orice post TV de ”sistemul de sănătate depolitizat” promovat de Dvs. și de situația din sistemul de sănătate, mai susține Boris Gîlcă, șeful Direcției Sănătate a Primăriei Chișinău,.
Sanatate sa aveti, la pensie, cu toata sinceritatea!