Casa Albă a reiterat că decizia de a negocia cu Rusia îi revine Ucrainei. „Acest război s-ar putea încheia astăzi”

Casa Albă a reiterat vineri că decizia de a negocia cu Rusia îi revine Ucrainei şi că în niciun caz nu face presiuni asupra preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru a se aşeza la masa negocierilor cu Vladimir Putin, potrivit purtătorului de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al preşedinţiei americane, John Kirby.

„Acest război s-ar putea încheia astăzi, dacă domnul Putin ar face ceea ce este corect. Evident, (Putin) nu s-a arătat dispus să-şi retragă trupele şi toţi suntem de părere că un acord diplomatic negociat este cel mai bun lucru pe care îl poate face Putin”, a declarat Kirby într-o convorbire cu jurnaliştii, potrivit EFE, preluată de Agerpres.

Oficialul american a insistat totuși că misiunea de a stabili când este pregătit să negocieze şi sub ce format îi revine lui Volodimir Zelenski.

„Nimeni din SUA nu face presiuni şi nu insistă sau îl împinge să se aşeze la masa” negocierilor, a dat asigurări Kirby.

Săptămâna aceasta, preşedintele Şefilor de Stat Major din SUA, generalul Mark Milley, a declarat că este posibil ca Ucraina să se afle într-o poziţie de forţă pentru a negocia o retragere a Rusiei.

Ucrainenii au înregistrat „succes după succes”, spre deosebire de ruşi care „au dat greş de fiecare dată”, a spus generalul Milley.