Rusia spune că este pregătită pentru ruperea completă a relațiilor diplomatice cu SUA

Recunoaşterea Rusiei de către Washington ca „sponsor al terorismului” ar putea conduce la ruperea relaţiilor diplomatice cu Statele Unite, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus Maria Zaharova, citată marţi de agenţia de presă Interfax și Agerpres.

„Legiuitorii americani (…), după ce au trecut prin toate instrumentele de sancţiuni disponibile anti-ruse (…) care în general s-au dovedit ineficiente, au început deja să dezvolte arme atât de puternice precum, în opinia lor, declararea Moscovei (…) ca ‘sponsor al terorismului’”, a ridiculizat ea votul dat de Senatul american pe 28 iulie.

„O astfel de aplicare a propriei legislaţii, contrară dreptului internaţional, poate fi văzută de senatori şi congresmeni ca un fel de pedeapsă teribilă, capabilă să forţeze Rusia să trăiască în conformitate cu ordinea mondială bazată pe reguli, inventată de Statele Unite”, a declarat Zaharova în briefingul de marţi.

„În acelaşi timp, se uită cumva că orice acţiune dă naştere la opoziţie, iar rezultatul logic al unui asemenea pas iresponsabil ar putea fi şi ruperea relaţiilor diplomatice, după care Washingtonul riscă să treacă definitiv de punctul fără întoarcere cu toate consecinţele?”, a adăugat purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe.

Rusia spune că este pregătită să supraviețuiască, indiferent de evoluția relațiilor diplomatice

„Ei (americanii) ar trebui să ştie: suntem pregătiţi pentru orice evoluţie a situaţiei şi dacă Washingtonul decide să oprească complet interacţiunea cu Moscova, vom supravieţui”, a conchis Maria Zaharova.

La sfârșitul lunii trecute Senatul SUA a cerut Departamentului de Stat să recunoască Rusia ca „stat sponsor al terorismului” din cauza acţiunilor în Cecenia, Georgia, Siria şi Ucraina.

Rusia este acuzată că a desfăşurat o campanie de terorism şi de utilizare a forţei împotriva civililor din aceste ţări.

Țările desemnate de SUA drept sponsori ai terorismului

Şeful Departamentului de Stat Anthony Blinken a declarat că recunoaşterea Rusiei ca sponsor al terorismului va distruge „ultimele rămăşiţe de diplomaţie” dintre Moscova şi Washington, potrivit The New York Times.

Refugiații ucraineni părăsesc Italia: ”Aici se exploatează și, fără recomandare, nu muncești”

Vinerea trecută Blinken a avut o primă discuție cu omologul său rus Serghei Lavrov de la declanșarea războiului din Ucraina pe 24 februarie.

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, Nancy Pelosi, a menţionat că dacă această decizie nu este luată de Departamentul de Stat, Congresul va iniţia independent procedura. Lista actuală a sponsorilor terorismului include Siria, Iranul, Coreea de Nord şi Cuba.

Duminică, ministrul leton de externe Edgars Rinkevics a îndemnat Uniunea Europeană să declare Rusia drept un stat care sponsorizează terorismul și să nu mai elibereze vize turistice pentru ruși.